Tüm canlıların yaşam kaynağı olarak bilinen tek şey sudur. Su, insanlar ve hayvanlar için önemli olduğu kadar bitkilerin gelişmesi için de çok önemlidir. Belirli dönemlerde bitkilerin daha verimli olabilmesi için ekstra gübreleme dışında yaprak gübreleme işlemine de ihtiyaç duyulabilir. Bu yazımızda sizler için yaprak gübresi nasıl kullanılır, bitkilerde yaprak gübresi ne işe yarar, ne zaman atılır gibi soruların ayrıntılarına yer verdik.
Bitkilerden istenilen verimi alabilmek ve sağlıklı bir şekilde büyümesine destek olabilmek için gübreleme işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bitkiler için kullanılan birçok farklı gübreleme türü bulunmaktadır. Yaprak gübresi de bu türler arasında yer almaktadır. Yaprak gübresi adından da belli olduğu üzere bitkilerin yapraklarına uygulanan bir işlemdir. Toprağa ekilen ekinlerin veya bitkilerin gelişmesinde su ve besin önemli bir rol oynamaktadır. Çoğunlukla sıvı formda olan ve içerisinde birden çok besin maddesi bulunan bazı çözeltiler vardır. Bu çözeltiler, yaprak gübresi olarak tabir edilmektedir.
Bitkilerin yetiştirilmesi için gübreleme işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Bitkilerin köklerine yapılan toprak gübreleme işlemi kadar yapraklara yapılan gübreleme işlemi de çok önemlidir. Bu gübreleme işlemi, toprak gübreleme işlemiyle birlikte uygulandığında bitkiler daha sağlıklı bir şekilde büyümektedir. Bu bağlamda pek çok kişi faydaları neler diye merak etmektedir. Yaprak gübresinin bitkilerin gelişimi üzerinde çok sayıda yararı vardır. Genel olarak yaprak gübresinin faydaları şu şekildedir:
Yaprak gübresi, toprak gübreleme işlemine destek amaçlı uygulanan bir gübreleme işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gübreleme işlemi bitkilerin veya ekinlerin yalnızca yapraklarına uygulanmaktadır. Bu gübreleme işlemi son derece kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Yapraklara direkt olarak püskürtülerek kullanımı yaygındır. Uygulama için özellikle sabah veya akşam saatlerinde havanın biraz serin olduğu zamanlar tercih edilmelidir. Ayrıca havanın açık ve rüzgârsız olmasına da dikkat edilmelidir. Gübreleme işlemi yapılırken tüm yaprakların ıslatılması son derece önemlidir. Tamda bu esnada sebzelere yaprak gübresi ne zaman atılır sorusu gündeme gelir. Gerek sebzelere gerek ekinlere gerekse bitkilere bu gübreleme işleminin on beş günde bir iki-üç defa uygulanması tavsiye edilmektedir. Kullanımda aşırıya kaçılmaması son derece önemlidir.