Salatalarda yaygın olarak kullanılan bir sebze olan turp ne zaman ekilir diyenler, bunun için en ideal zamanın ilkbahar ve sonbahar ayları olduğunu bilmelidir. Saksıda veya bahçede yetiştirecek olan kişiler, turp tohumu ne zaman ekilir diye düşünebilir. Turp hangi ayda ekilir diye merak edenler, bahar başından Haziran ayına kadar olan sürenin uygun zaman dilimi olduğunu bilmelidir. Turp ekme zamanı hangi mevsim? İşte detaylar…
Koyu kırmızı, beyaz, mor veya siyah renge sahip bir sebze olan turp, genel olarak 8 ila 10 cm arasındadır. Dokusunun sertliği nedeniyle tarlada veya saksıda uzun süre kalabilir. Türkiye'nin her bölgesinde kolaylıkla yetiştirilmeye uygun bir sebzedir. İçinde, bir insanın günlük ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar A, B2, B3, B6, C, E vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, bakır, manganez, folik asit, folat, demir ve sodyum bulunur. Bir kök bitkisi olan turpun, kendisi kadar yaprakları da yararlıdır.
Evinde, bahçesinde veya tarlada yetiştirecek olan kişiler, turp ekimi için en uygun zaman hangisidir diye düşünebilir. Bu sebzeyi ekmek için beklenilmesi gereken dönem ise Mart ve Haziran arasıdır. İkincil ekimler için en ideal zaman ise Ağustos sonu ve sonbahar aylarıdır. Fındık turplar, diğerlerine göre çok daha kısa bir süre içinde olgunlaşabilir. Yaklaşık olarak 3 ila 5 haftada yetişir. Bayır ile kestane turpları ise ekildikten 3 ay süre sonra hasat edilebilir hale gelirler.
Aktarlardan veya zirai alanda faaliyet gösteren işletmelerden kolaylıkla ulaşılabilen turp tohumları, 10-15 cm aralıklarla hafif ve geçirgen bir toprakla dolu olan saksıya ekilmelidir. Üstleri ise 0,5-1 cm kalınlığında toprak ile kapatılmalıdır. Bu işlemden sonra saksının veya söz konusu yerin üzeri şeffaf bir naylon ile örtülmelidir. Düzenli olarak sulamasının yapılması ise oldukça önemlidir.