Torf toprak nedir sorusuna yanıt arayanlar için bu, organik maddelerin yoğun olduğu içeriğe sahip olan bir toprak türüdür. Torf topraklar nerede görülür diye düşünenler, suyun olduğu nemli alanlarda meydana geldiğini bilmelidir. Yapısını anlamak isteyenler, torf toprak özellikleri ile ilgili birtakım detayları öğrenmelidir. Torf toprak hangi bitkilerde kullanılır ve tarım için elverişli midir? İşte torf toprak su tutar mı ile ilgili detaylar…
Bitki yetiştirmek için seçilebilecek en ideal türlerden biri olan torf toprak, çürümüş bitki gibi organik atıklar sayesinde meydana gelir. Kimyasal hiçbir katkı içermediğinden dolayı %100 doğal içeriklidir. Genellikle serin, nemli ve sulak bölgelerde ortaya çıkar. Yaz mevsiminin kurak geçtiği yerlerde torf toprağının oluşması pek mümkün değildir. Su oranı ne kadar fazla ise meydana gelmesi o kadar kolay olur. Yüksek nem oranının görüldüğü ve suyun fazla olduğu alanlarda çürüyen bitkiler, dibe doğru çöker. Bunlar, doğal süreçler sonucu başka bir forma evrilerek torf toprağı olur ve suyun çekilmesi ile birlikte ortaya çıkar. Sonuç olarak, bitkiler için son derece yararlı bir toprak ve doğal bir gübre meydana gelir.
Doğada kendiliğinden oluşan torf toprağının en önemli özelliği, doğal olmasıdır. Rengi genellikle açık kahverengidir ve az alkalidir. Yapısında bulunan organik atıkların parçacıkları nedeniyle lifli bir görünümü vardır. Hacim bakımından son derece hafiftir ve kolay hava alması, onu bitkiler için mükemmel yapan bir diğer unsurdur. Oluştukları bölgeye göre pH ve Ec değerleri de değişir. Torfların pH'ı ortalama 5,5 - 6,5 arasındadır. Ancak bütün torf topraklar, aynı zamanda doğal bir gübre oldukları için hemen her bitki için tercih edilebilirler. Seracılıkta, turfandacılıkta, çiçekçilikte, mantar yetiştiriciliğinde, fidelerde, topraksız yapılan tarımda ve toprağın ıslah edilmesinde yaygın olarak kullanılır. Torf toprağının genel özellikleri ise şu şekildedir: