Tavuk gübresi nedir, baktığımızda yumurta tavuğu gübresi ve brolier etlik piliç gübresi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu iki çeşit gübre açısından tavuk gübresi ne işe yarar, konusu bağlamında her ilki gübrenin farklı bileşenlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunlar arasından en faydalı olan organik tavuk gübresinin faydaları neler baktığımızda ise toprağın verimliliğini arttırma ve su tutma özelliğini iyileştirdiğini görürüz. Faydaları noktasında önemli olan ise sebzelere tavuk gübresi ne zaman atılır ve tavuk gübresi nasıl kullanılır, sorularının cevaplarıdır.
Gübre, tarımda verimin arttırılması için toprağa dökülen her türlü hayvan dışkısıdır. Kimyasal ya da bitkisel olan gübrenin en önemli özelliği tarımda verimi farklı yönlerden etkilemesi ve iyileştirmesidir. Gübrenin doğal olan hayvan ya da bitki kalıntısı olmasının yanında yapay yani kimyasal yollarla üretilenleri de mevcuttur. Hem doğal hem yapay gübrenin ortak özellikleri arasında en nemli özellik ise toprağın veriminin arttırılması ve daha da iyileştirilmesidir.
Gübre, dünyada hemen her yede kullanılmaktadır. Burada önemi olan neden ve niçin kullanıldıklarının yanında yeri ve zamanına göre nasıl ve ne kadar kullanıldığı olacaktır. Bu nedenle gübreleme işlemi yapılmadan nece toprak analizi yapılmalı ve toprağın türüne göre gübre kullanılmalıdır. Bu durumda tarımda en önemli faktörün bilinçli gübre kullanımı ve tüketimidir.
Tavuk gübresi, tavuk dışkısından elde edilen ve tarımda çeşitli yerlerde kullanılan organik hayvan dışkısıdır. Kullanılan organik ya da diğer maddelerle bileşenli olan tavuk gübresi, besinlerin ihtiyacına göre yeri ve zamanında kullanılmalıdır. Sağlıklı bitki yetiştirme için toprakta organik maddelerin çok fazla olması gerekmektedir. Bu nedenle başvurulan tavuk gübresi de toprakta verim arttırıcı ve su tutucu özelliğe sahiptir.
Organik tavuk gübresinin diğer gübreler içindeki yeri çok önemli iken bir o kadar da ayrıdır. Besin değeri yüksek olan tavuk gübresinin toprakta aynı zamanda suyu tuttuğu da bilinmektedir. Özellikle bitkinin daha canlı ve dinç görünmesini sağlamaktadır. Çok yönlü olan tavuk gübresi organik meyve ve sebzelerde aynı zamanda tüm meyve ve sebze bahçelerinde kullanılmaktadır.
Tavuk gübresinin nasıl kullanılacağı konusundan en önemli olan özellik asla tek başına kullanılmayacağı ve başka gübrelerle beraber destekleyici olarak kullanılması gerektiğidir. Bitkide tek besin maddesi olarak kullanılmaması gerektiği özenle belirtilirken kullanılacak olan toprak için de analiz yapılması gerekmektedir. Ph'si yüksek olabileceği için tek başına kullanılmamalıdır.
Tavuk gübresinin nasıl kullanılacağı konusunda: ekim ya da dikimden sonra toprak yüzeyine saf yani homojen bir biçimde serpilme ile kullanıldıktan sonra toprağa iyice karıştırılmalıdır. Daha sonra iyice sulanmalıdır toprak.
Tavuk gübresi toprağa her zaman verilirse toprak zarar görebilir. Bu nedenle 3 ya da 4 yılda bir atılmalıdır. Atılma dönemi ise güz aylarında ekim ya da kasımda atılırken bahar aylarında ise mart ya da nisan aylarında atılır. Yüzeye atılan gübre toprak derinliğine iyice karıştırılmalıdır. Bu ölçütlere dikkat edilmediği takdirde toprak ve bitkiler zarar görebilir.