Salep, sağlığa faydalı etkisi nedeniyle popüler olan bir bitkidir. Salep nerede yetişir sorusunun cevabını bilmeniz, genel kültür anlamında da size katkı sağlayacaktır. Salep hangi bölgede yetişir, daha çok salep tutkunlarının aklına gelen bir sorudur. Salep en çok nerede yetişir sorusuna cevap bularak konunun ayrıntıları ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Salep bitkisi nerede yetişir sorusunun cevabı yazımızın devamında.
Salep, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilen bir bitkidir. Özellikle kireçli topraklar, salep yetiştirmek için uygundur. Bu nedenle kireçli topraklarda verimli bir üretim süreci yaşanabilir. Ülkemizde Kastamonu, Muğla, Isparta, Yozgat, Manisa ve Kahramanmaraş illeri salep yetiştirmek için uygundur. Bunun dışında kalan coğrafyalarda da salep üretiminden istenen verim elde edilebilir.
Ülkemizde, ormanlık ve çayırlık alanda olmak üzere iki tür coğrafyada yetişen salep vardır. Dağ saleplerinin yumruları çok daha iridir. Bu özelliği ile dağ saleplerinin birinci sınıf ürünlerdir. Çayır saleplerinin ise yumruları çok daha küçüktür. Bunlar da ikinci sınıf salep olarak adlandırılır.
Salep, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. Salebin ekim zamanı da Eylül-Şubat arası dönemdir. Yabani orkide soğanları, salep tohumu şeklinde kullanılır. Ekilen saleplerin tam anlamıyla olgunlaşması için kış boyunca toprak altında kalması gerekir. Salep, sıcak su ile de tüketilse de daha çok süt ile tüketimi tercih edilir. Vücudun direnç kazanmasını sağlayan salebin kış döneminde tüketilmesi çok daha uygundur.