Potasyum sülfat nedir, sorusu tarımla ilgilenenler için önemlidir. Önemli bir element olan potasyum, sülfatın farklı bileşikleri ile kullanıldığında potasyum sülfat gübresi olarak tüketilir. Bitkiler için kullanılan bu gübre, bitkilerin sağlıklı gelişimde önemlidir. Bu nedenle bitkilerde potasyum sülfat ne işe yarar, bakacak olduğumuzda verim açısından ele alınmalıdır. Verim sağlamasının yanında kullanıcılar tarafından potasyum sülfat gübresi nasıl kullanılır, konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.
Potasyum sülfat gübresinde içinde %50 potasyum (K20) olan granül(tanecikli) ya da toz halinde olan bir gübredir. İçinde aynı zamanda %16 ila 20 arasında kükürt bulunmaktadır. Potasyum sülfat gübresi, önemli görevlerinden olan hastalık ve olumsuz durumlara karşı bitki ve meyveleri korumaktadır. Potasyumun bitkilerdeki görevlerine gelecek olursak genel kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bitkinin özellikle kök gelişmesini ve büyümesini etkilerken bitkinin dayanıksız hale gelip yatmasını önler. Bunun yanında soğuğa dayanıklılığını arttırarak sahip olduğu azotun da etkililiğini arttırır. Hastalıklara ve diğer zararlı durumlara karşı da mükemmel bir önlemdir. Bitkilerin protein değerlerini arttırarak besin değerlerini yükseltmektedir. Bitkiler için çok önemli olan suyun da birden bire çekilmesini önler. Potasyumun bitkilerdeki bu yararlarının yanında ise birden fazla yararı vardır.
Potasyum canlılar açısından ele alındığında, canlıyı oluşturan en küçük biri hücrede, hücre içi sıvıda büyük bir miktarda bulunan ve pozitif element yüküne sahip olan bir elementtir. Potasyumun hücredeki önemli görevi ise bedendeki sıvı ve elektrolit dengesini sağlamaktır. Bu denge bedende hayati bir öneme sahiptir. Sindirimi ve kana karışımı ince bağırsaklardaki emilme işlemi ile olurken vücuttan atılması ise böbrekler ile gerçekleşmektedir. Bunların yanında canlı vücudunda enzim işlevlerinde, hücrelerin bölünmesinde ve gelişmesinde, kalp işlevlilerinin sürekliliği gibi birden fazla faydası ve işlevi vardır. Potasyumun bu önemli faydaları ise potasyum sülfat gübre olarak kullanılınca kalite daha da artmaktadır.
Potasyum sülfat, özellikle içeriğindeki vitamin ve mineraller ile özellikle gelişimini tamamlamayan bitkilerin ve meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasında önemli bir katkı sağlamaktadır. Meyve ve sebzelerin daha sağlıklı ve verimli büyümesinde ya da olgunlaşmasında içerindeki potasyum minerali oldukça büyük önem taşımaktadır. Özellikle içeriğindeki, kükürt, bitkinin ihtiyaç duyduğu kükürttü elde etmesini sağlarken aynı zamanda bitkinin kök ile besinleri daha iyi almasını sağlamaktadır
Potasyum sülfat gübresinin en doğru kullanım zamanı: sebzelerde ya da meyve ağaçlarında çiçek oluşumu, meyve oluşumu gibi zamanlar olarak farklı zamanlarda kullanılabilir. Her sebze, meyve ya da diğer bitkilerin kullanım zamanı farklıdır. Bitkinin duyduğu gübre miktarı toprağın da yapısına bağlı iken iklim de bu durumu çok fazla etkilemektedir. İklim açısından ele alacak olduğumuzda söz gelimi, sulu tarımda ve yağışı bol olan yerlerde kullanım için daha çok uygunken humus bakımından yetersiz olan ve kumlu toprak yapısına sahip yerlerde verimi daha çok arttırır.
Potasyumun içerdiği önemli mineral ve vitaminlerin yanında bitkileri hastalığa ve soğuğa karşı koruması gibi önemli özellikleri de vardır. Özellikle bitkilerin protein değerini arttırırken pek çok farklı yönden de gelişimine yardımcı olmaktadır. bu faydalardan önemli olanların bazılarını sıralayacak olursak: