İçerisinde az miktarda nikotin bulunan patlıcanın birçok farklı yemeği bulunuyor. Türkiye'de de sıklıkla tüketilen patlıcan birçok yemeğin ana malzemesi durumundadır. Birçok farklı türü bulunan patlıcanın en çok üretiminin yapıldığı ülke Çin'dir. Türkiye ise dünya sıralamasında üçüncü durumdadır. En fazla ise Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. En çok yetiştirilen şehirler arasında ise Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Aydın ve Mersin bulunur.
Patlıcan ılıman ve sıcak iklimlerin sebzesidir. Bu nedenle de Akdeniz ikliminin yoğun yaşandığı bölgelerde çok rahat bir yetişme ortamı bulur. Düşük sıcaklıklara ve don olaylarına karşı son derece hassas bir bitkidir. Yetişme koşulları hakkında şunlardan bahsedilebilir:
Patlıcan daha çok ağustos, eylül, haziran ve temmuz aylarında kolaylıkla yetişir.
Patlıcan yaz sebzeleri arasında bulunur. Tüm yaz mevsimi boyunca patlıcanın birçok farklı türünü pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz. Bunların yanında sonbahar ayı boyunca da sıcak iklimi olan yerlerde patlıcanın hasatı devam eder.
En çok tüketilen patlıcan türleri arasında karanta, Kemer patlıcanı, bıldırcın, bostan patlıcanı, ala çizgili, karaok gibi türler bulunur.
Patlıcan genelde yaz mevsiminin aylarında sıklıkla tüketilir. Ancak seracılık faaliyetlerinin her geçen gün gelişmesi göstermesi ile birlikte her ay patlıcan yemek mümkün olabilir. Kişiler yaz aylarında satın aldıkları taze patlıcanları dondurucularda kış mevsimi için de saklayabilirler. Son derece lezzetli bir sebze olan patlıcan günümüzde birçok yemekte ana yemek maddesi olarak tercih ediliyor.