Sıcak iklimlerden hoşlanan mısır nerede yetişir sorusuna verilecek başlıca yanıt, Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu'dur. Mısır hangi bölgede yetişir diye araştıranlar için bu bitki, soğuğa karşı çok dayanıklı olmadığından dolayı ülkemizin güney kesimlerinde yoğun olarak ekilir. Mısır, her ne kadar soğuktan olumsuz etkilense bile aşırı sıcaklık aramayan bir meyvedir. Dünyada ve Türkiye'de mısır en çok nerede yetişir? İşte merak edilenler…
Buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl olan mısır, buğdaygiller familyasının bir üyesidir. Dünyada en çok Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Rusya, ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Arjantin ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilir ve ihracatı yapılır. Türkiye'nin ise neredeyse her köşesinde mısır üretimi yapılabilir. Bir Akdeniz ülkesi olduğundan dolayı bu bitkiyi yetiştirmek için uygun koşullara sahiptir. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır. Sıcakta daha iyi büyüyen ve gelişen bu meyve, Karadeniz gibi daha serin bölgelerde de ekilir. Çünkü yüksek oranda sıcaklığa ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Mısırın kökeni, Orta Amerika ve Meksika'ya uzanır ve dünyaya da buradan yayılmıştır.
Yaz ve sonbahar döneminde ortaya çıkan mısır, hava alan, tuzlu olmayan ve sıcak toprakta yetişir. Büyümesi için sıcaklığın en az 15°C olması gerekir. Ekim için en ideal zaman dilimi, ilkbahar aylarıdır. Koçanından ayrılan mısır taneleri, 5-6 cm derinliğinde delikler açılarak toprağa ekilir. Her delik arasında mutlaka biraz mesafe bırakılmasına özen gösterilmelidir. Daha sonra hava alacak şekilde tohumların üstü toprakla kapatılır ve sulanır. Yaklaşık 1 ay sonra mısır filizlenmeye başlar. Bunun için sıcaklığın en az 10°C olması gerekir. Özellikle 15°C sıcaklığa sahip toprakta çimlenme, 1 aydan daha kısa bir sürede de gerçekleşebilir. Saksıdan alıp toprağa ekmek isteyenlerin, en az 1,5-2 ay kadar beklemeleri yararlıdır. Fidenin güçlenmesi açısından ilk iki ay saksıda kalması daha iyi olur. Bu bitkiyi saksıda büyütecek olanların göz önüne alması gereken nokta, mısırın çok uzun bir bitki olduğudur. Bu yüzden köklerini çok derinlere salar. Uygun büyüklükte bir saksıya ekilmezse, bitkinin büyümesi yavaşlar.