"Korunga nedir, özellikleri nelerdir?" diyenler için ham protein değeri neredeyse %25 oranında olan yem bitkisiyle ilgili olan çeşitli bilgiler sunulmalıdır. Çiçekleri salkım şeklinde iken verimsiz arazilerde kolaylıkla yetiştirilebilen bu bitki, belli başlı hususlar dikkate alınarak ekilmelidir. Bu nedenle fosfor gibi mineraller bakımından zengin olan bitkiden verim alınması için "Korunga otu ne için kullanılır, tohumu ne zaman ekilir?" sorusu detaylı bir şekilde cevaplanmalıdır.
KORUNGA NEDİR?
Yaklaşık olarak 80-100 ayrı türü mevcut olan korunga, çok yıllık baklagil yem bitkileri arasında yer alır. Asya ve Avrupa'ya özgü olan bu bitkinin oldukça geniş bir coğrafyada yetiştirildiği ve 5-6 yıl boyunca değerlendirilebildiği bilinir. Taşlık, meyilli ve verimsiz olan arazilere sıklıkla korunga bitkisinin ekildiği görülür. Çünkü herhangi bir bitkinin yetişmesine olanak sunmayan arazilerde korungadan verim alınabilir. Pembe renkli ve salkım şeklindeki çiçeklere sahip olan bu bitkinin daha pek çok özelliği ile öne çıktığı söylenebilir. Bu bağlamda korunga özellikleri hakkında sıralanabilen detaylar aşağıdaki gibidir:
Yem kalitesinin iyi olduğu bilinen korunga bitkisi protein içeriği bakımından oldukça zengindir.
Bu bitkinin ham protein değerinin yaklaşık olarak %25 oranında olduğu bilinir.
Korunganın ham protein değerinin oranı bu bitkinin tohumlarında yaklaşık olarak %36'yı bulur.
Bu baklagil yem bitkisinin kalsiyum ve fosfor gibi çeşitli mineraller bakımından da zengin olduğu belirtilebilir.
İçerdiği besin maddeleri gibi detaylar dikkate alındığı takdirde korunga ile yonca bitkisinin benzerlik gösterdiği söylenir.
Çiçekleri arılar için iyi bir polen ve bal özü kaynağı olarak gösterilen korunga bitkisinin tohumları ise hayvan yemi olarak değerlendirilir.
KORUNGA OTU NE İÇİN KULLANILIR?
Korunganın özellikle verimsiz ve herhangi bir bitkinin yetişmediği arazilerde değerlendirildiği görülür. Dolayısıyla bu bitkinin temel özelliği verimsiz arazilerde bile 5-6 yıl boyunca yetişebilmesidir. Bununla birlikte otlatmaya dayanıklı olduğu bilinen korunganın mera bitkisi olarak değerlendirilebildiği görülür. Protein içeriği ve besin maddeleri bakımından zengin olan korunganın tohumları hayvan yemi olarak kullanılır. Bu bitkinin çiçekleri ise arılara zengin bir polen ve bal özü kaynağı sunar. Hayvanlara yedirilecek olan korunganın taze veya kuru ot olarak değerlendirilmesi mümkündür. Ayrıca korunganın silaj yapılarak da besicilikte kullanılabildiği bilinir.
KORUNGA TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?
Korunga yetiştiriciliğinin hangi dönemde yapılması gerektiği sıklıkla araştırılır. İlk olarak bu bitkinin araziye ekilmesi için iyi bir şekilde hazırlanmış olan bir tohum yatağına ihtiyaç duyulduğu söylenmelidir. Dolayısıyla toprağa sonbahar aylarında derin sürüm yapılması önerilir. İlkbahar mevsiminde ise toprağın bastırılması ve tarlada bulunan keseklerin kırılması gerekir. Korunga bitkisinin ekildiği yılda pek ot vermediği bilinir. Bununla birlikte korunga bitkisinin ekildiği tarlayı yabancı otların kaplamamasına dikkat edilmesi önerilir. Böylelikle yabancı otlardan korunarak yetiştirilen korunga bitkisinden ikince sene ve sonrasında verim alınabilir. Korunga tohumunun ekilmesi gereken dönem ise genel olarak ilkbahar aylarıdır. Ancak sonbahar mevsiminin ılık geçtiği bölgelerde korunga tohumlarının bu mevsimde ekilmesi de mümkündür.