Kestane kış aylarında en çok tüketilen yiyeceklerden birisidir. Özellikle soba üstünde kestane pişirme geleneğimiz çok eskilere dayanır. Besleyici özelliği olan ve tokluk hissi yaratan bu besin, mineral ve vitaminler açısından zengindir. Ülkemizin yüksek yerlerinde yetişen kestane ağaçları, soğuğu seven bir yapıya sahiptir. Bu bitkinin yetiştiği yerler genellikle deniz seviyesinin 400 ila 1200 metre kadar olan yükseklikte yer alır. Kış aylarında, soğuk havalarda yetişen bu bitki genelde ılıman yerleri sever. Kestane ağacı dışarıda yetişebildiği gibi evlerde de yetişebilir. Uygun koşullar sağlandığı müddetçe evinizde kestane çimlendirip, dikimini gerçekleştirebilirsiniz.
Kestane Çimlendirme
Kestane çimlendirme işlemi için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Kolay çimlenebilen kestaneler için dikkat edilmesi gereken nokta, çimlenme işlemi başlayana dek karanlıkta bekletmektir. Bir poşetin içerisine koyduğunuz kestaneleri güneş alamayan bir yerde bekleterek, nemi kazanmasını ve tohumun çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Yaklaşık bir ay sonra çimlenip, filizlenmeye başladığında güneş gören bir yere koymak gerekir. Diğer bir kolay yöntem ise, kestaneleri bir poşetin içerisinde ağzı bağlı olarak buzdolabında 3 ay bekletmektir. Zaman içerisinde nemi kendileri oluşturmaya başlayacak ve tohum kök salacaktır.
Kestane Kaç Günde Filizlenir?
Evde rahatlıkla yetiştirilebilen kestanelerin dikimi için birkaç hususa ihtiyacınız olacaktır. Soğuk havalara dirençli olan bu bitkinin yetiştirme sürecinin iyi yapılması gerekir. Belirli aylar arasında, uygun koşullar altında çimlendirilen kestaneler birkaç ay sonra filizlenmeye başlayacaktır. Filizlenen bitkinin düzenli sulanmasına dikkat edilir. Güneşi ve suyu seven bu bitki, sabır ve emek ister. Kestane ağacının iyi yetiştirilmesi için gübreleme yöntemine de dikkat etmek gerekir.
Kestane Ağacı Suyu Sever Mi?
Kestane ağacı kolay yetişebilen ve özenle bakılması gereken bir bitkidir. Dikimi gerçekleşen kestanenin düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Suyu seven bu bitki, düzenli olarak sulama yapılmadığı taktirde kısa sürede kurur. Bol güneşi seven bu bitki aynı zamanda potasyum bakımından zengin, nemli topraklarda yetiştirilmesi gerekir.
Kestane Hangi Ayda Çimlendirilir?
Kestane ağacı yapı itibariyle soğuk havalarda yetişebilen bir bitkidir. Kışın -30'lara kadar dayanabilen bu bitkinin dikildiği dönem de çok önemli bir husustur. Kestane aralık ayının ortalarından nisan ayına kadar olan dönemde çimlendirilip, dikimi gerçekleştirilir. Kestanenin dikimi için ağaçların yaprak dökme zamanının başlaması beklenir. Diğer zamanlarda yapılan dikimler tutmaz ve fidan ölür. Eğer evinizde kestane yetiştirmek istiyorsanız buna son derece dikkat etmelisiniz. Düzenli sulandığı ve iyi bakıldığı taktirde üç sene içerisinde meyve alabilir.Kestane Toprağa Nasıl Gömülür?
Kestanenin toprağa gömülme işlemi eski zamanlardan beri süregelen bir yöntemdir. Kestane yetiştiren ve elindeki kestaneleri sonradan değerlendirmek isteyenler, bunları toprağa gömülü olarak saklayabilir. Toprağın uygun nem ortamı sağlaması ve serin olması kestanenin bozulmasını önler. Çok eski bir yöntem olan toprağa gömme işlemi, meyve ve sebzelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kestaneler hava geçirmeyen bir kaba koyulduktan sonra dikkatlice ağzı kapatılır ve toprağa gömülür. Bunun yanı sıra çuvala koyup toprağa gömülebilir. Bu yöntemle kestaneler 6 aya kadar saklanabilir.