Yaz aylarıyla özdeşleşen tarım ürünlerinin başında gelen olgunlaşmış bir karpuz; koyu yeşil dış görünüme, kırmızı iç görünüme sahiptir. İdeal bir karpuz elde etmek için en iyi alanları genellikle tarlalar ve bahçeler oluşturur. Bu alanlarda genellikle 10 günde 1 olacak şekilde sulanıp gerekli bakım koşulları oluşturularak yaklaşık 90 gün sonra olgunlaşmış karpuz elde edilebilir.
Sıcak iklimle özdeşleşen bitkilerden biri olan karpuz, topraktan açılan çukurlara çekirdek ekimi yapılarak yetiştirilir. Ekim sonrasında karpuz mutlaka can suyuna gereksinim duyar. Genellikle ilkbahar mevsiminde ekilen karpuz, özellikle mevsimin sonuna doğru düzenli olarak 10 günde 1 olacak şekilde sulanmalıdır.
Karpuz genellikle bahçe ve tarlalarda toprakta olgunlaşan bitkiler sınıfında olarak tanınır. Yetiştirme alanında gerekli güneş ışığını ve su takviyesini alması doğrultusunda olgunlaşma süresi belirginleşir. Net bir süreden söz edilemese dahi genellikle olgunlaşma süresi 90 gündür. İlkbaharda ekilen karpuz, yaz başında olgun bir şekilde hasat edilebilir.
Genellikle yüksek verim almak amacıyla tarla ve bahçelere ekilen karpuz, tercih edildiği takdirde uygun koşullarda saksıda da yetiştirilebilir.
Mineral bakımından zengin ve nemli bir toprak, karpuzun yetişmesi için temel koşullardan biridir. Bunun yanı sıra verim elde etmek amacıyla toprağın sıcaklığının 12 dereceden aşağıya düşmemesi, dolayısıyla gerekli güneş ışığına kavuşması da gereklidir.
Karpuz suyla arası barışık olan bitkidir. Özellikle ilk dikim sürecinde bolca suya gereksinim duyar. Gelişim döneminde de özellikle çok sıcak ortamda yetiştiriliyorsa toprağın nem dengesinin sağlanması için düzenli aralıklarla suya gereksinim duyar.
Karpuz verimini artırmak amacıyla yetişmesi için koşulların en şekilde düzenleme ve gelişim döneminde takviyelere başvurma yollarına gitmek mümkündür. Karpuzun yetiştirileceği toprağın önceden sürülmesi ve gübrelenmesi, karpuzların 75 cm aralıklarla dikilmesi, özellikle yaz aylarında düzenli sulanmasıyla alınan verim artırılabilir.
Karpuz yetişmede sulamanın meyve verme dönemine kadar sık yapılmaması takviye edilmektedir. Meyvelerin boyutu 5 cm'yi aştıktan sonra rutin olarak sulama işlemine geçebilirsiniz. Sulama sırasında suyu köklere yöneltip yapraklardan uzak tutmanızda fayda vardır.