Isırgan otu gübresi ne işe yarar, ürün verimliliğinde incelenmesi gereken önemli bir konudur. Isırgan otu gübresi, toprağın verimliliğini artırarak daha fazla ürün hasat edilmesini sağlar. Gübrenin ne ölçüde uygulanacağı ve toprağa ne zaman atılacağı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Yanlış zamanda atılacak gübrenin faydadan ziyade zararı olacaktır. Gübrenin fazla atılması da tarım ürünlerine zarar verecektir.
Isırgan otu, son derece faydalı olan bir bitkidir. Bunun yanında ısırgan otunun gübresi de tarım açısından önemli bir katkı maddesidir. Isırgan otu gübresi, doğada bulunmaz. Isırgan otu kullanılarak bu gübreyi kendiniz de elde edebilirsiniz.
Isırgan otu gübresi elde etmek için doğadan topladığınız ısırgan otlarını bir pet şişeye doldurun. Topladığınız ısırganların boyuna göre pet şişenin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Isırganları şişelere doldurduktan sonra şişeleri ağzına kadar su ile doldurun. Sonrasında ise şişeleri güneş ve ışık almayan bir ortama koymanız gerekecektir. Fermantasyon sürecinin hızlı işlemesi için şişeleri bir bez ile sarabilirsiniz. Bu ortamda 15 gün bekleyen ısırgan otları gübre halini alacaktır. Şişenin kapağını yavaşça açarak ısırgan otlarını süzebilirsiniz. Süzme işlemi için tülbent benzeri bir maddeden de istifade edebilirsiniz.
Isırgan otunun kullanımında iki farklı uygulama vardır. Bunlardan ilki yapraktan, diğeri ise topraktan uygulama yöntemidir. Bu gübre yoğun şekilde azot içeriğinden seyreltilerek kullanılması çok daha uygundur. Yapraklara uygulama yapılırken 1/10, toprağa uygulama yapılırken ise 1/5 oranında seyretme yapılmalıdır.
Seyrelterek hazırladığınız ısırgan otu gübresini yapraklara püskürtebilirsiniz. Toprağa uygulama yapacaksanız da uygun orandaki karışımı bitkinin toprağına dökebilirsiniz. Azot zengini olan bu gübre, bitkiler için çok faydalıdır. Isırgan otu gübresi kullandığınız bitkiler kısa süre içerisinde gösterişli bir hal alacaktır.