Güllerin göz alıcı görünümlerini korumasında en önemli işlem uygun zamanda ve materyaller ile budama işlemlerinin yapılmasıdır. Eğer yanlış bir budama yapılır ise gül bitkisini kaybetme riski ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda ilk olarak gülün budama mevsimlerine ve işlemin detaylarına bakmak gerekir. Bununla birlikte açmış sarmaşık gül nasıl budanır konusunda detaylı olarak bilgi edinmek doğru budama için önem taşır.
Gül bitkisi çok yıllık bitkiler arasında yer alır. Bununla birlikte ne kadar özenli bakılırsa ömrü de o kadar uzun olur. Ancak zamanla iyi bakılmasına karşın güllerin de belli bir ömrü olduğu unutulmamalıdır. Güllerin daha uzun yıllar taze ve güzel kalabilmesi için uygun şekilde budama işlemlerinin yapılması gerekir. Bu işlemin en önemli amacı ise gül fidanının uzun bir süre canlılığını kaybetmeden çiçek vermesini sağlayabilmektir.
Gül budama işlemi çiçeklenme mevsimi sonrasında yapılması gerekir. Keskin bir alet ile aşı bölgelerinin tam üst kesimlerinden kesim yapılarak budama gerçekleştirilebilir. Bu budama sayesinde güller uzun yıllar taze ve genç kalabilir.
Sarmaşık güller daha çok çardak gülü olarak bilinen çiçeklerdir. Çok çiçekli ve sarıcı bir çiçek türüdür. Boylarının 2-3 metrelere kadar uzanması zaman zaman budamayı gerekli hale getirir. Sarmaşık güller ilk yılda yalnızca daha düzgün şekil alması için budanmaktadır. Daha sonra ise yalnızca bozulan, kuruyan ve hastalanan dallarının kesilmesi ile budaması yapılmaktadır.
Sürekli olarak açan gülleri budamak için de en uygun olan mevsim ocak ve mart aylarıdır. Yılda bir defa çiçek açan gülleri de çiçek mevsimi sona erdikten sonra budamak mümkündür. Baharda budanan güller o sene çiçek açmazlar.