Fındık nerede yetişir sorusu, tarım alanındaki kaynaklar incelenerek cevap bulunacak bir konudur. Fındık, besin değeri yüksek olması ve belli toprak-iklim yapısında yetiştiği için her yerde yetişmez. Fındık hangi bölgede yetişir araştırması ile konunun ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Söz konusu besin kaynağı, ülkemizin en önemli tarımsal ürünü kabul edilir. Fındık en çok nerede yetişir sorusunun cevabı yazımızın devamında.
Fındık, içeriğinde bulunan mineral ve yağ oranı nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır. Söz konusu besin, yıl boyunca yoğun yağış alan, nemli iklimlerde yetişir. Bu kapsamda ülkemizde en çok fındık yetiştirilen bölge Doğu Karadeniz Bölgesi'dir. Ülkemizde üretilen fındığın % 60'lık kısmı bu bölgede yetişir. Özellikle Ordu, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illeri bu kapsamda öne çıkan merkezler arasındadır.
Fındık üretiminde her ne kadar Doğu Karadeniz Bölgesi öne çıksa da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında da fındık yetiştirilen yerler vardır. Ülkemizde üretilen fındığın % 40'lık kısmı Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Bu kapsamda öne çıkan yerler Bolu, Samsun, Sinop, Sakarya, Kastamonu, Düzce, Zonguldak, Sakarya ve Kocaeli tarımsal alanlarıdır.
Türkiye, fındık üretiminde dünyada 1. sırada yer alan ülkedir. Ülkemizi fındık üretiminde İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir. Rusya ve Gürcistan'daki fındık üretiminin de son yıllarda önemli oranda arttığını söyleyebiliriz. Ülkemizde de fındık üretimine artan talep her geçen gün artmaktadır.