Domates fidesi dikmek ile ilgilenenlerin öğrenmesi gereken bazı detaylar bulunur. Humus oranı yüksek ve pH oranı 5-7 arası olan toprak, ılıman bir iklim, en az 18-27°C arası sıcaklık ve fideler arası ideal oranda mesafe olması zorunludur. Nem oranına dikkat etmek, havadar ve en az 5-6 saat güneş ışığı alan bir yere fideleri dikmek gerekir. Domates fidesi neden sararır, yaprakları neden solar ve dökülür soruları ise önemli olan diğer hususlardır.
Domates yetiştiricilerinin, fidelerin bakımı hakkında bilmesi gereken bazı detaylar bulunur. Toprağın besin değeri açısından zengin olması, iklim yapısı, doğru gübre kullanılması ve ideal oranda sulanması ile yeterli ilaçlama yapılması zorunludur. Bu koşulların söz konusu olmadığı durumlarda ise domates yaprakları sararır ve solar. Aşırı sulama, soğuk hava, güneş ışığından mahrum kalma, kök çürüklüğü, magnezyum, çinko, kalsiyum, azot ve kükürt eksikliği, yaprakların sararmasına neden olan başlıca etkenlerdir. Sararmaları önlemek için doğru miktarda ve zamanda sulamaya dikkat edilmeli, gübreleme yanlış uygulanmamalı, fideler arası mesafe olmalı, yeterli ışık aldıklarından emin olunmalı ve hasta olup olmadıkları kontrol edilmelidir.
Verimi düşüren domates zararlılarının ne olduklarını anlamak, zamanında önlem alabilmek açısından önemlidir. Domateslerin tahribatına neden olan bazı parazitler ve hastalıklar arasında şunlar bulunur:
Domates fidelerinin sararmasına ve çürümesine sebep olan belli başlı hastalıklar ile parazitler yukarıda verildiği gibidir. Birtakım zirai ilaç sayesinde bu problemleri çözmek mümkündür. Ancak aşırı ilaç kullanımından uzak durulmalı ve belirlenen takvime uygun hareket edilmelidir.