Sofraların vazgeçilmezi olan domates, lezzetinin yanı sıra insan sağlığına faydalarıyla bilinir. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu sebzenin nasıl yetiştirildiği de domates çimlendirme detayları ile merak edilmiştir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen domateslerin bakımı da son derece önemlidir. Normalde açık tarlalarda yetişebilen domatesler son yıllarda evlerde, balkonda veya bahçede de yetiştirilmektedir. Domates ekiminde hava sıcaklığının yanı sıra toprağın ısısı ve tohumun kalitesi de önemlidir. Uygun şartlar sağlandığında tohumun kısa sürede çimlenip, büyümesi ve ardından meyve vermesi muhtemeldir. Domates çimlendirme nasıl olur ve hangi ayda yapılır sorularının yanıtı!
Domates Çimlendirme Nasıl Olur?
İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna pek çok faydası olan domates, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Tarlada yetişebilen domatesler, evde saksının içinde de yetişebilir. Domates yetiştirmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Domatesleri hızlı bir şekilde çimlendirmek istiyorsanız, ilkbahar aylarında domates tohumunu bir gün suda bekletmelisiniz. Ardından toprak ısısını ayarladıktan sonra tohumu toprağa yerleştirip üzerini tekrar toprakla örtmelisiniz. Doldurma işleminin ardından toprağın nemli kalması için devamlı sulamalısınız. Domates tohumları yaklaşık 15-20 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Domates çimlendikten sonra 4-5 cm fide haline geldiğinde, daha geniş bir saksıya ya da bahçenize ekebilirsiniz.
Domates Çimlendirme Hangi Ayda Yapılır?
Evde domates yetiştirmeye karar verdiyseniz, bazı hususları gözden geçirmeniz gerekebilir. Domates yetiştirmek için ilk aşama tohumu çimlendirmektir. Tohumun çimlendirilmesi için uygun bir zaman belirlenmelidir. Domates ekimi için ilkbahar ve yaz ayları en çok tercih edilen aylardır. Özellikle yaz aylarında ekilen domateslerin lezzeti çok daha farklı olur. Bu yüzden domates soğuk yerlerde yetiştirilmez. Bunun yanı sıra toprak ısısının da uygun olması şarttır. Genel olarak söylemek gerekirse, domates tohumunun ekimi için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Güneşi ve sıcak havayı seven domateslerin bu zamanda çimlendirilmesi gerekir.
Domates Çekirdeği Ekilir Mi?
Domates yetiştirmek için birçok yöntem vardır. Domatesten elde ettiğiniz tohumu ekebileceğiniz gibi, hazır tohum alarak da domates yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bunun için hazır domates fideleri almanız da mümkün. Bunların arasından en çok tercih edilen yöntem, domates çekirdeğidir. Domates çekirdeğini toprağa ekebilirsiniz. Bunun için işlenmiş toprağa domates çekirdeğini yerleştirin. Ardından kurutulmuş domates çekirdeğinin üstünü ince elenmiş toprakla kapatın. Burada toprağın üstünü şeffaf bir naylonla kapatmak işe yarayacaktır. Bu noktada toprağın nemli kalması son derece önemlidir.
Domates Çimlendirme Sonrası Ne Yapılır?
Evde, saksıda ya da bahçede domates yetiştirmek için ilk adım, çimlendirme işlemini doğru koşullarda tamamlamaktır. Toprağa ekilen ve kısa süre sonra çimlenmeye başlayan domatesi güneş alan bir yere koymak ve sürekli sulamak gerekir. Domatesin tohumu, fide haline geldikten sonra gerekirse geniş bir kaba koymakta fayda var. Bu durumda toprağın da önemli olması gerekir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden de zengin olmalıdır. Bitkinin düzenli olarak sulanması en önemli koşuldur. Çok sulamak da fideye zarar verir. Açık alanda yetiştirilen domatesler fide dikiminden hasada kadar 60- 80 gün sürede olgunluğa erişir.