Çim; ağırlıklı olarak koyu yeşil renkli görünüme sahip, boyutu 50-100 cm arasında değişen otsu bir bitki çeşididir. Doğada birçok alanda doğal şartlarla meydana gelen çimler; kentlerde ağırlıklı olarak bahçe tipi alanlarda gerek görsel gerekse işlevsel olarak kullanışlılığı sağlamak amacıyla yetiştirilir. Doğal şartları sağlamak amacıyla 2-3 günde bir çimin sulanması gerekir.
Çimler, yaşam içerisinde çeşitli alanlara ekilerek koyu yeşil tonlarıyla doğal hissiyat yaratmak amacına hizmet eder. Apartman, okul, hastane gibi yapıların bahçeleri bu hissiyatı yakalamak amacıyla ağırlıklı olarak çimlerle donatılır. Bunun yanı sıra çeşitli sportif faaliyetlerin gerçekleştirildiği alanlarda ideal zemin koşullarını oluşturmak için başvurulan temel bitki türlerinden biridir.
Bahçelerde çim ekimi, tohumun ideal toprak koşullarıyla buluşmasında sayesinde sağlanır. Toprakla iyice teması sağlanan çim, 2-3 günde bir düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Aşırı sulamak veya uzak aralıklarla sulama faaliyetini gerçekleştirmek, çimin gelişiminin önüne geçeceğinden tercih edilmemelidir.
Çimin sağlıklı şekilde gelişim sağlayabilmesi için toprağının yeterli miktarda nem alması gerekmektedir. Yeterli miktarda nem seviyesi, ancak suyun 30 cm toprak derinliğine ulaşması sayesinde sağlanabilir.
Suyu iyi şekilde emebilen topraktan çıkan çim, çok daha verimli olmaktadır. Bunun için toprak ağır emilim sağlıyorsa çim, en az 3 saat boyunca adeta yağmur hissiyatı yaratacak şekilde sulanmalıdır. Toprağın hızlı emilim sağladığı ortamlarda ise sulama için 1 saat çoğunlukla yeterli olur.
Çim sulaması için doğru saat tespitinde yarar sağlayan temel unsur, güneş açılarıdır. Güneş ışınlarının dik açıyla yeryüzüne indiği öğle saatlerinde çimler, genellikle yanmaya maruz kalmaktadır.
Yanmanın önüne geçmek için sulama işleminin sabah saatlerinde, 7-8 gibi, gerçekleştirilmesi idealdir. Bu sayede çimler, topraktan gerekli su miktarını alıp güneş ışınlarının yakıcı etkisinden korunabilir.
Bahçelerde çim yetiştirme deneyiminiz sırasında sararma gibi gelişimin sağlıklı yönde ilerlemediğine dair bulgularla karşılaşmanız mümkündür. Bunun önüne geçmek için sararmanın temel nedenlerinin bilincinden olmanızda fayda vardır.
Çimlerin yetersiz miktarda ve yanlış zamanda sulanması sararmaya neden olabilir. Bunun yanı sıra çimlerin ekildiği toprağın vitamin ve mineral bakımından yetersiz olması da sararmaya yol açabilmektedir. Ayrıca bakım amaçlı biçme faaliyetlerin çim boylarının aşırı kısaltılması da sararmaya yol açabilmektedir.