Kökleri uzadığı için daha fazla alana ihtiyaç duyan bitkilere sahip olan kişilerin "Çiçek saksısı nasıl değiştirilir?" sorusuna yanıt aradığı görülür. "Çiçek saksı değişimi ne zaman, nasıl yapılır?" gibi bir soruya yanıt verilirken ise toprak miktarı, saksı boyutu ve işlem aşamaları gibi detaylar dikkate alınmalıdır. Bu nedenle yeri değiştirilecek olan bir bitkinin kireçsiz suyla temizlenen yeni saksısına hangi adımlarla aktarılması gerektiği konusunda açıklama yapılmalıdır.
Evlerde ya da herhangi bir ortamda yetiştirilen bitkilerin saksıları değiştirilirken belli başlı hususlara dikkat edilmelidir. Bu hususlar arasında saksısın boyutu, bitkinin sulandığı zaman ve kullanılan toprak öne çıkar. Dolayısıyla "Saksı değişimi nasıl yapılır?" sorusuna yanıt olan önemli detaylar ile çeşitli püf noktalarının açıklanması gerekir. Çiçek saksısı değiştirme adımlarından önce birkaç önemli noktaya değinilebilir. Örneğin bitkinin saksı değişiminden iki gün önce sulanması gerektiği belirtilir. Bununla birlikte bitkinin dikileceği yeni saksının birkaç saat boyunca kireçsiz suda bekletilmesi önerilir. Bitkinin yeni ortamına aktarılma aşamalarını içeren saksı değişiminin püf noktaları ise aşağıdaki gibidir:
Birçok bitki türü için 2-3 senede bir toprak ve saksı değişiminin yapılması önerilir. Ancak kökleri uzayarak daha fazla alana ihtiyaç duyan ve toprağı verimini kaybeden bitkiler için bu sürenin daha kısa olduğu söylenebilir. Bununla birlikte yeni dikilen bir bitkinin en az 2-3 hafta sonra farklı bir saksıya aktarılması gerekir. Yine çiçek saksı değişiminin yapılacağı zaman bitkilerin türlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak birçok bitki türünün saksı değişimi için önerilen dönem ise ilkbahar aylarıdır.