Asma yetiştiriciliği yapmayı düşünen kişiler bu bitkinin ihtiyaçlarını önceden bilmelidir. Her canlı gibi bu bitkilerin de belirli sürede sulanması, ilaçlanması ve bakımının yapılması gerekir. En önemli bakım işlemlerinden birisi ise asma budama işlemidir. Doğru mevsimde yapılan budama hem üzüm hem de yaprak kalitesini artırır. Ancak asmaları budamadan önce asma ne zaman, nasıl budanır soruları hakkında detaylı araştırma yapmak gerekir.
Asma yetiştirme sürecinde doğru bir şekilde yapılan budama işlemleri ile üzümün ve yaprağın kalitesini artırmak mümkün oluyor. Yıllık verimin artış göstermesinde özellikle doğru zamanda yapılan budama etkili oluyor. Bakım periyodunda budamanın ihmal edilmesi ise bağlarda verimin düşmesinin en önemli nedenlerinden biri oluyor.
Budama işleminin havaların çok soğuk olmadığı dönemlerde yapılması gerekiyor. Kış ayında özellikle havanın çok soğuk geçtiği yerlerde budanan alanların donma riski bulunmaktadır. Bununla birlikte ağaçların uyumadan önce bu budama işlemlerinin tamamlanması gerekir. Yaz başında da budama işlemleri yapılabilmektedir. Bu dönemde genelde ağaçlara şekil vermek için budama yapılmaktadır. Bitki özünün akmaya başlamadan önce budamanın tamamlanmış olması gerekir.
Asma budama işlemleri için kişilerin papağan gagalı bahçe makasına ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanında daha kalın ve sert olan dallar için de bahçe testeresi tercih edilebilir. Budama işlemlerini de şu şekilde yapmak gerekir:
Asma budama işlemlerinde yan dalların önceden budanması gerekir. Üzümler yan dallarda yetişir. Bunun için de sürgünler arasında 20 cm mesafe bırakarak budama yapmak önemlidir.
Asma budama işlemlerinde zaman faktörü son derece önemlidir. En ideal budama tarihleri 15 Kasım ile 15 Mart tarihleri arasındadır. Bu tarihlerde hem budanan filizlerin donma riski ortadan kalkar hem de daha sağlıklı şekilde büyüme olanağı bulur.