Arpa bakımı püs noktalarına dikkat edildiğinde tarımla ilgili olan herkesin yapabileceği bir işlemdir. Birçok amaç için kullanılan, yurdumuzun pek çok yerinde yetişen bir bitkidir. Tek yıllık uzun gün bitkisi olan arpalar genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Hayvan yemi olarak kullanılan arpalarda protein oranı yüksek olmalıdır. Bunun yanı sıra kullanıldığı önemli alanlardan birisi de malt sanayidir. Dünyada ise ekimi yapılan arpaların %65'i hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Arpalar fazla soğuk veya sıcak olmayan, nemli bölgelerde iyi gelişme gösterir. Arpalar için en uygun toprak ise organik, nem seviyesi uygun olan nötr reaksiyona sahip topraklardır. Evde yetiştirilebilen bu bitki fazlasıyla bakım istemektedir. Bunun için uygun iklim koşullarını sağlamak ve düzenli sulamakta fayda vardır. Arpa kaç derecede çimlenir sorusunun yanıtı ve arpa bakımı hakkında detaylar.
Arpa Çimlendirme
Buğdaygillerden olan arpa, malt ve hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahip olan arpalar birçok alanda kullanılır. Evde arpa yetiştiriciliği yapmak isteyenler, öncelikle çimlendirme işlemini uygulamalıdır. Bakım isteyen bitkilerden birisi olan arpanın çimlendirilme işlemi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir. Ardından kabın içindeki suyu dökerek, arpaları geniş bir tepsiye koyduktan sonra nemli kalacak şekilde sulandırılır. İki gün içerisinde arpaların çimlendiğini göreceksiniz.
Arpa Kaç Derecede Çimlenir?
Arpa yetiştiriciliği için toprağın uygun koşulları sağlaması gerekir. Evde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz arpaların ilk aşamada kaç derecede çimleneceğini bilmeniz gerekir. Bunun için ortalama bir sıcaklık gerekecektir. Aşırı soğuk ve sıcak olmayan ortamlarda yetişebilen bu bitki nemli havayı sever. Bu doğrultuda sıcaklık oranının 0 derecenin altında ve 20 derecenin yukarısında olmamasında fayda var. Nem oranının ise 70 derece altına düşmemesi gerekir.
Evde Arpa Çimi Nasıl Yetiştirilir?
Ülkemizde ekimi gerçekleşen bitkilerden birisi de arpadır. Çoğunlukla hayvan yemi ve bira için kullanılan arpalar evde de yetiştirilebilir. Özellikle yazlık arpaların ekimi için en uygun zaman kasım ile aralık aylarının arasıdır. Evde çimlendirme işlemi için ekim zamanına, tohumun kalitesine, tohumun verimlilik süresine ve iklime dikkat etmek gerekir. Tohumu hazır hale getirdikten sonra çimlenme işlemine başlayabilirsiniz.
Hasıl Üretimi
Ülkemiz arpa üretiminde etkin bir rol oynamaktadır. Doğu Karadeniz kıyıları hariç hemen her bölgede arpa yetiştiriciliği mümkündür. Özellikle İç Anadolu bölgesinde Konya ve Ankara'da bolca yetişen arpaların ülkemizdeki hasat rakamı, yıllık 6-9 milyon ton arasında değişiklik gösterir. Dünyada arpa üretiminde ülkemiz 6. sırada yer almaktadır. Arpa hasılı serin yerlerde kolaylıkla saklanabilir. Ülkemizde hasat zamanında toplanan bu bitki, uygun işlemlere tabi tutularak başaklarından tomurcuklar ayrılır ve hasadı gerçekleşir.
Arpa Çimlendirme Faydaları
Arpanın insan vücuduna pek çok faydası vardır. Çimlendirilmiş arpaların daha sonra tüketimi bu noktada önemlidir. Magnezyum açısından zengin olan bu bitkinin mesane, böbrek ve safra kesesine faydaları vardır. Saçların güçlenmesini, uzamasını sağlayan arpa, adet düzensizliğini de giderir. Arpa aynı zamanda cilt rengini açar ve sivilcelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.