Ağaçların budama zamanı ağacın döngüsüne, türüne ve ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda yaşı da önemli unsurlar arasında yer alır. Ancak düzenli olarak budama yapmak her ağaç türü için gereksinim duyulan bir bakım periyodudur. Ağacın daha sağlıklı büyümesi için gerekli uygulamadır. Bu bakımdan ağaç yetiştirmeye başlamadan önce ağaçlar ne zaman, nasıl budanır sorularının tam olarak yanıtlarını bilmek önem taşıyor.
Ağaç budamada zaman faktörü son derece önemlidir. Birçok kişi ağaçların sonbaharda budandığını düşünse de bu durum yanıltıcı olabilmektedir. Bahçesinde çok fazla ağacı olan kişilerin öncelikle ağaçları konusunda bir envanter çıkararak hangi ağacın neye ihtiyaç duyduğunu belirlemesi gerekir. Budama işlemlerini de mutlaka kişilerin ağacın türüne göre yapması gerekmektedir. Mevsimlere göre şu şekilde budama işlemleri yapılabilir:
Ancak budama işlemlerinin ağacın türüne ve yaşına göre farklılık göstereceği için mutlaka budama döneminin iyi seçilmesi gerekir.
Ağaç budama işlemlerinde her zaman temiz ve keskin makaslar kullanmak gerekir. Aynı zamanda fiziksel zarar görmemek için eldiven giymek önem taşır. Budama öncesinde ağacın ihtiyacını bilmek gerekir. İnceltilmesi mi gerekiyor yoksa iyileştirmek için mi budama yapılacağına karar verilmelidir. İlk olarak ise yıpranmış ve kurumuş dallardan başlamak gerekiyor. Daha sonra iç kısımlarda inceletme işlemleri yapılarak ağacın nefes alması sağlanır.
Şeklini düzeltmek için budama işlemlerini yapmaya özen göstermek gerekiyor. Bunun yanında genç sürgünlerin kesilmesi ağacın sağlıklı büyümesi için önem taşır. Kesim yerlerini temizlemek de budama sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor.
Kesilen dalları ağaçların alt kısımlarında bırakmamak gerekir. Çünkü bu kesilen dallar hastalık riski taşıyabilir. Bu da ağaçlara yeniden hastalığın bulaşması anlamına gelebilir. Ancak bu süreçte mutlaka ağaçların büyüme alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını da dikkate almak gerekiyor.