100 litre bordo bulamacı nasıl yapılır öğrenmek isteyenler, çoğunlukla bahçecilikle ve tarım ile ilgilenenlerdir. Organik tarımda ve organik olmayan tarımda sıkça kullanılan zirai bir ilaçtır. Birtakım mantar hastalığına karşı koruma sağlar. En sık kullanım alanı ise üzüm asmalarıdır. Çevre kirliliğine yol açmasına rağmen etkili olduğu için tercih edilir. Bu yüzden çoğu kişi, 100 litre suya ne kadar bordo bulamacı konur sorusuna yanıt arar ve hazırlanışı ile ilgilenir.
Başta meyvecilik olmak üzere tarım ve bahçecilik alanında da yaygın olarak kullanılan bordo bulamacının nasıl hazırlandığını merak edenler olabilir. Ağaçları, mantar hastalıkları olmak üzere pek çok tehdide karşı korur. Aynı zamanda, halihazırda ortaya çıkmış olan bir hastalığın diğer ağaçlara veya bitkilere yayılmasını önler.
Meyve ağaçlarında herhangi bir hastalık bulunmasa bile tedbir amaçlı olarak senede bir defa bordo bulamacı uygulaması yapılmasında fayda vardır. Uygulama sırasında ilacın, ağacın tamamını kapladığından emin olunmalıdır. Eğer ağaçlar budanacak ise ilaçlama sonraya bırakılmalı ve budandıktan sonra açığa çıkan yerlere de uygulanmalıdır. Çünkü ilaçlanmamış en küçük yerden bile mantar oluşmaya başlayabilir. Bordo bulamacını hazırlamak için ise aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
Malzemeler:
1 kg sönmüş kireç
1 kg göztaşı (Bakır sülfat %98)
100 lt'lik su kabı
50 lt'lik su kabı
1 m uzunluğunda tahta bir karıştırıcı
Bir adet demir çivi
Hazırlanışı:
1. İlk olarak 1 kg göztaşı, bir gece önceden 50 lt'lik kapta erimeye bırakılmalıdır.
2. 1 kg sönmüş kireç ılık suda eritilmeli ve temiz bir bez yardımıyla süzülmelidir. Ardından 100 lt'lik su kabına alınmalıdır.
3. Önceden eritilmiş olan göztaşı, eriyen kireçli karışımın içine yavaş yavaş dökülmeli ve tahta çubukla sürekli karıştırılmalıdır.
4. Demir çivi içine atılmalı ve yaklaşık 5 dakika bekletilmelidir. Eğer renginde herhangi bir değişim meydana gelmemiş ise o zaman kullanıma hazır demektir.
Mantar hastalıklarına ve yosunlaşmaya karşı koruyan bordo bulamacını uygulamak için en doğru zaman aralığı sonbahar ile ilkbahardır. Sonbahar aylarında yaprakların tamamı veya tamamına yakını döküldüğü zaman %2 dozluk bordo bulamacı verilmelidir. İlkbaharda ise gözler uyanmaya başlamadan 1 hafta kadar önce %1-1,5 dozluk uygulanmalıdır.