Beyaz şekerin büyük bir kısmı, baharda ekilen ve sonbaharda hasat edilen şekerpancarı bitkisinin kökleri işlenerek üretilir. Şekerpancarı bitkisi tarladan biçerdöverler ya da el yordamı ile hasat edildikten sonra taç yaprakları koparılır ve geri kalan kökü fabrikalara gönderilerek şeker eldesi almak üzere işlenir. İşlem sonrasında geriye şekerpancarının posası ve şeker eldesi kalır. Yetiştirildiği yere, iklime ve toprağına bağlı olarak kalitesi değişen şekerpancarından elde edilen şekerin kalitesi de bunlara bağlı olarak değişmektedir. Yaklaşık yüz bin çiftçi ve sonrasında dolaylı yoldan üç milyon insana ekonomik gelir sağlayan şekerpancarı tarımı, ekonomik açıdan sağladığı bu katkıyla oldukça önemlidir. Bu sebeplerden dolayı çiftçiler tarıma başlamadan "1 ton pancardan ne kadar şeker çıkar?" veya "1 kg şeker kaç kilo pancardan çıkar?" gibi soruların cevapları ışığında hesaplarını yapmalıdırlar.
Her yıl binlerce çiftçi geçimini sağlamak için tonlarca şekerpancarı ekip daha sonra hasadından elde edilen şekeri satmaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü´nden aktarılan verilere göre 1 ton şekerpancarından 150 kg şeker elde edilmekle birlikte yan ürün olarak da 500 kg yaş pancar elde edilmektedir.
Her bitkinin yetiştirilme koşulları farklı olduğu gibi şekerpancarının da kendine has yetiştirilme koşulları vardır. Bu bağlamda toprağın cinsine, iklim koşullarına, gübreleme şartlarına göre şekerpancarının kalitesi de değişmektedir. Örneğin ülkemizde İç Anadolu´nun şartları pancar yetiştirmeye daha elverişli olduğundan burada yetiştirilen pancarlar da genellikle kaliteli sayılır. Kalitesi değişiklik gösterebilen şekerpancarının içindeki şekerin miktarına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg pancardan 1 kg şeker elde edilmektedir.