Lavanta balının faydalarından yararlanabilmek için günlük olarak ne kadar tüketilmesi gerektiğinin bilinmesi gerekir. Su oranı düşük olan bu bal türü düzenli olarak tüketildiğinde oldukça iyi faydaları ile sağlıklı beslenme periyodunuzda yer alabilir. Akışkanlığının az olması en dikkati çeken özellikleri arasında yer alır. Bu bal türü açık saydam bir renkten koyu kırmızıya doğru farklı tonlara sahiptir.
Lavanta balı, lavanta bitkisinin yetiştirildiği bölgelerde üretilen bir bal türüdür. Bu bitkilerin yetiştirildiği yerlerin yakınlarına arı kovanları konur ve arıların çiçek özlerini alarak bal yapması sağlanır. Bunun neticesinde de lavanta balı üretimi gerçekleşir. Lavanta bitkisi koşulları sağlandığında 20 yıl kadar yaşayabilen bitkiler arasında yer alır. Bu da bal üretimi açısından önemli bir süreklilik arz eder.
Lavanta çiçeğinin mor çiçeklerinin nektar zenginliği son derece yüksektir. Bu da arıların bu bitkilere daha fazla ilgi göstermesini sağlar. Türkiye'de en çok Isparta bölgesinde yetiştirilen lavanta çiçeği Avrupa'da yaygın olarak Fransa'da yetiştirilir. Hem güzel bir rengi hem de son derece hoş bir kokusu vardır.
Lavanta balını üretebilmek için arı kovanlarını lavanta çiçeğinin yoğun olarak üretildiği yerlere yakın bir şekilde konumlandırmak gerekir. Kovanların bu bitkilere yakın olması arıların daha rahat bir şekilde lavanta çiçeklerinin özgüne ulaşabilmesini sağlar. Temmuz ayında bitkilerin tam çiçeklenme evresi başlar. Arılar da bu dönemde lavanta bitkisinin nektarına ulaştıklarında balın üretim aşaması da başlar.
Çiçekten aldıkları nektarı kovana taşıyan arılar, nektarı işçi arılara verirler. İşçi arılar da midelerinde bulunan enzim bulunan salgıları kullanarak nektarı işlerler. Nektarın işlenmesi sonrasında bal oluşumu başlar. Daha sonra bu bal peteklere aktarılır.
Lavanta balı sağlık açısından oldukça önemli yararları olan bir baldır. Bu balı şu faydaları için düzeli olarak tüketmeniz gerekir:
Bunların yanında güneş lekesi gibi sorunların da giderilmesinde önemli etkileri vardır. Enerji vermesi de önemli faydalarından biridir.
Lavanta balı çok güçlü bir aromaya sahiptir. Bu nedenle de aromanın etkisini tam olarak hissetmek isterseniz sade olarak tüketebilirsiniz. Ancak aromayı kırmak ve tat oranını biraz daha azaltmak isterseniz hamur işlerinde ya da içeceklerinizi tatlandırmada da kullanabilirsiniz.