İnsanlık tarihi kadar eski olan bal üretimi, alternatif tıp dahil pek çok alanda fayda sağlayan gıdalardan birisi olarak karşımıza çıkmıştır. Arıcılık, günümüzde bir meslek grubu olarak ifade edilen bir üretim modelidir. Hayatımız için önemli gıdalardan birisi olan bal üretiminin devamlılığı için yüksek kalitede gerçekleşmesi gerekir. Arıcılık hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, arıcılık nasıl yapılır sorusuyla karşı karşıya kalır. Arıcılık mesleğine özel kurslara katılan ve bu alanda yetkinlik kazanan herkes bu faaliyeti rahatlıkla yapabilir. Arıcılığın nasıl yapıldığı kadar, nerede yapıldığı sorusu da oldukça merak edilmiştir. Ülkemiz arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceği geniş arazilere sahiptir. Tekniğini bildikten sonra hemen her yerde yapılabilen bu faaliyet, ülkemizin bazı yerlerinde de verimli bir sonuç alma amacıyla yapılmaktadır.
Arıcılık faaliyetine başlamadan önce kişiler, kendilerinin ve arıların konaklama yerlerini kayıt altına alması gerekir. Buradan kayıt edilen kişiye bir işletme numarası verilir. Arıcılık faaliyetini yapmadan önce yeterli teknik bilgiye sahip olmak gerekir. Bunun için kurslarda temel eğitim almak, arıcılık yapmanızda size kolaylık sağlayacaktır.
Arıların gıda kaynağı çiçek olduğu için, yaşadığınız ortamda yeteri kadar çiçek popülasyonunun olmasına özen gösterin. Arıcılıkta gerekli ekipmanların sağlanması önemlidir. Aynı zamanda arıcılık faaliyetinin sürdürüldüğü alanda su kaynağının olması gerekir. Bu da arıların su tüketmesi noktasında önem arz eder.
Arıcılık günümüzde son derece popüler hale gelmiştir. Arıcılık yapmadan önce bölge seçimine dikkat etmekte fayda vardır. Bu durumda bölge, nektar ve polen bakımından zengin olmalıdır. Kaliteli ballar her zaman yüksek rakımlı yaylalardan elde edilir.
Arıcılığın yapılacağı yerin, muhakkak tarımsal ilaçların ve tarımın yapıldığı tarla ve bağlardan uzak olması gerekir. Bir bölgede arı sayısının aşırı derecede olması, arıların bir çiçekten alacağı nektar sayısı ve bal toplama oranında düşüklük yaşanacaktır. Arıların, yerleşim yerlerinden uzak olması bir o kadar önemlidir.
Ülkemiz Çin'den sonra arı kovanı varlığında ikinci sırada yer almıştır. Ülkemizin pek çok yerinde arıcılık faaliyeti olsa da özellikle bazı bölgeler, verimlilik sağlaması konusunda ön plana çıkmıştır. Bu bölgeler; Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Trakya tarafıdır.
Arıcılık yapmak için bazı ekipmanlara ihtiyaç vardır. Doğru koşullar sağlandığında bu faaliyeti gerçekleştirmek mümkündür. Arıcılık malzemeleri şu şekilde karşımıza çıkacaktır:
Ülkemiz bal üretiminde, yıllık 114 bin tonla Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada yer almıştır. 2020 itibariyle 8 milyon 100 bin kovanla arı kovanı varlığında ise Çin'den sonra gelmiştir.
Ülkemizdeki arıcılık faaliyetlerinin özellikle son zamanlarda yaygınlaşması dikkat çekmiştir. Türkiye'nin pek çok bölgesinde arıcılık faaliyeti gerçekleşir. Fakat özellikle bazı illerinde arıcılık çok daha yaygındır. Bu doğrultuda ülkemizde en çok arıcılık faaliyeti yapan iller Ordu, Muğla ve Adana olmuştur. En çok bal üreten il Ordu'dur.