Arılar genel olarak aynı tip varlıklar olsa da ırkına göre birçok noktada değişiklik gösterirler. Kimi arı türünün oğul ve bal üretimi çok yüksek miktarlarda değilken kimi arı türünde bu oranlar yüksektir. Bazı arılar ırkından dolayı sokmaya meyilli olan sinirli canlılarken bir diğer türün sakin yapılı, insanı sokmayan ve yüksek üretim yapabilen bir yapıda olması mümkündür. Yetiştiricilik yaparken arıların ırkını dikkate alarak hareket etmekte fayda vardır.
Arı çeşitleri ve arı çeşitlerinin özellikleri aşağıda yer almaktadır.
1-) Carniola Bal Arısı: Genel olarak ülkemiz sınırları içerisinde, karniyol bal arısı olarak da bilinmektedir. Carniola bal arısının memleketi olarak balkanlar bilinmektedir. İnce yapılı bir arı türüdür ve uzun da bir dili vardır. Gövdesi kısadır ve incecik kıllarla kaplıdır.
Carniola bal arılarının bedenindeki kitin tabakası oldukça koyu renklidir. Karın bölgesi parlak renkli olan kısa kıllarla doludur. Erkeklerde kıl renkleri griden kahverengi tonlara doğru gittikçe değişir. Carniola bal arısının yavru verimleri de oldukça yüksektir. Fazla oğul vermeye yatkınlardır.
Geniş bir aile grubuna sahip olmak isterler. Polenleri eğer yeteri miktarda ise, yavrulamaya devam ederler. Sonbahar zamanı kolonideki sayıları çok hızlı bir şekilde azalır. Kışları oldukça küçük aileler içinde geçirirler. Bu sebeple tüketimleri az olduğundan da kışı kolay geçirirler.
Tohumluk bitkilerden oldukça iyi yararlanırlar. Çok az miktarda propolis kullandıklarından dolayı da kovanlar ile petekler temiz kalırlar.
2-) Kıbrıs Bal Arısı: Kıbrıs bal arısı oldukça küçük yapılıdır koyu sarı renktedir. Aşırı hırçın ve saldırgan bir doğası vardır. Kıbrıs bal arısının bu karakteri dolayısıyla onu kontrol ve idare etmek çok zordur.
Melezleme sonuçlarından da iyi sonuçlar alınamadığı için, pek fazla tercih edilen bir arı türü değildir diyebiliriz. Türkiye'de, Akdeniz Bölgesinde sayıları az da olsa bulunmaktadır.
3-) Anadolu Arısı: Anadolu arıları genel olarak esmer renktedir. Bu arı türü sakin bir tabiata sahiptir. Her tür iklim şartlarına uyum sağlayabilen Anadolu arısı aynı zamanda çok çalışkan bir arı olarak da bilinir. Anadolu'nun neredeyse her bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
4-) Sarı Arı Türü: Sarı arı ırkının memleketi olarak İtalya'nın güneyinde bulunan Sicilya adası işaret edilmektedir. Görüntüsü ile ve arı peteği üzerindeki görünüşü ile sakin arı çeşitleri arasındadır diyebiliriz.
Bu arı türü oldukça hızlı şekilde çoğalma özelliğine sahip bulunmaktadır. Bu arı türü sert iklim koşullarına dayanamaz. Genellikle yağmacılık özelliği fazla olup, oğul üretimi düşüktür. Görünüşü itibari ile durgun bir yapıya sahip olan sarı arı cılız yapılıdır.
5-) Kafkas Arı Türü: Kafkas arısı ülkemiz sınırları içerisinde Ardahan ili Posof ilçesinde yetiştirilir. Kafkas bal arılarının esas memleketi Kafkasya bölgesidir diyebiliriz. Kafkas arısı yaşadığı yere bağlı olarak iki ayrı türe ayrılmaktadır.
Bunlardan bir tanesi dağlarda yaşayan Kafkas arısıdır ve gri renklidir. Kafkas arısının ikinci tipide alçak veya ova olan yerlerde yaşayan türdür. Bu tür arıların rengi de sarıdır. Kafkas bal arılarının en çok tercih edileni esas olarak dağlarda yaşayan tipidir.
Kafkas arısı carniola bal arısına çok fazla benzemektedir. Kitin rengi koyu iken kıl örtüsü de açık gridir. Erkeklerde göğüs kılları siyah renktedir.
6-) Suriye Bal Arısı: Suriye bal arısı tamamiyle Kıbrıs bal arısının özelliklerini taşır. Bu özellikleri nedeniyle çok fazla yetiştirilmemektedir. Verimi düşük olan bu arıların ülkeye girmesi ülke arıcılığı için oldukça zararlıdır.
7-) Muğla Arısı: Muğla arısı Anadolu arı ırkının farklı bir türüdür. Her arı ırkı doğal ortama göre oluşmaktadır. Karadeniz bölgesinde de Muğla arısı vardır, fakat karadenizliler her yerde gezginci arıcılık yaptıklarından gezginci arıcılık nedeniyle bilmeyerek buraya, Muğla ve Ege Bölgesi'ne gelmiştir.
8-) Siyah Arı: Siyah arı ırkı, ya da bir başka deyişle esmer arı ırkı. Genellikle ile dünyanın birçok bölgesinde vardırlar. Fakat ülkemize nazaran, daha çok Avrupa ülkelerinde görülmektedir. Diğer arı ırkları ile birlikte melezleme yöntemi kullanılarak çok daha fazla verim elde etmek mümkün olmuştur. Görüntüsü itibari ile iri cüsseli arılar sınıfına girmektedir.
Karnının altında bulunan halkalarda sarı noktalar da mevcuttur. Bedenleri ise uzun ve seyrek olan kıllarla kaplı şekildedir. Erkek arılarda bulunan kıllar koyu kahverengi renktedirler. Fakat bunlar arasında nadiren de olsa siyah kılda gözükebilir.
9-) İtalyan Arısı: Çok eski zamanlardan bu yana birçok üstün özelliğini koruyan saf ve üstün bir arı ırkıdır. Eskiden beri üstün özelliklerini koruyan üstün bir arı ırkıdır. Asıl memleketi Kuzey İtalya'dır. İtalyan arıları muazzam derecede çalışkan ve sakindirler.
İtalyan arısı oldukça fazla yumurtlama yeteneğine sahiptir. Oldukça uzun bir dili vardır ve yuvarlak karınlıdır. İtalyan arıları genelde sarı renge sahiptirler. Bu arılar aynı zamanda " Golden Bee" yani altın arılar adıyla da bilinirler. Sakin yapıda olan bu arıların sokma eğilimleri oldukça azdır.
10-) Belfast Arısı: Buckfast arısı, dünyanın en meşhur hibrid arılarından biri olarak bilinmektedir. Hibrid arı, farklı ırklardan bilinen arılar ile kontrollü şartlarda genetikleri birleştirmek yapay döllenme ile üretilirler.
Yani diğer arı türleri gibi ayrı bir kırk değildirler, bir tür birleşme sonucu ortaya çıkmış melez canlılardır. Bu arıların üretim verimi oldukça yüksektir. Yavru üretmekte hızlı ve yön bulma noktasında da oldukça başarılıdır.
Arıların dünya üzerinde 200 ya da 300 milyon yıldır var olduğu düşünülmektedir.
Arılar aşağıdaki gibi sınıflara ve alt ırklara ayrılmaktadırlar.