2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda kayakla atlamada Türkiye'yi temsil edecek olan Fatih Arda İpcioğlu, beklentilerini ve gelecek planlarını
SABAH Spor'a anlattı.
Türkiye'de ilkleri yaşatan sporcu oldun. Neler diyeceksin?
Kayakla atlamada çok az kişiyiz. Bunu yurtdışında sorsanız beni de takımı da tanıyorlar. Biz 2 defa olimpiyat kotasına katıldık. Bu gerçekten kayakla atlamada görülmemiş bir şeydir. Çünkü bu branşta
80-90 yıllık geçmişi olan ülkeler var. Onlarla beraber boy gösteriyoruz. Modern kayakla atlama Türkiye'de 15-16 yıldır var ve bu sürede ilk 30 sporcu arasına giriyorsunuz.
Nasıl tanımlıyorsun bu başarıyı?
2017'de gerçekten imkânsızı başardık. Dünya Kupası puanlarıyla da Türkiye'ye bu konuda ben öncü oldum. Ama gelecek zamanlarda Türkiye'ye bunun meyvesi gelecek diye düşünüyorum. Türkiye de bu işin içinde var dedik. Ülkemiz aslında bu spora yatkın bir ülke. Cesaret gerekiyor ilk başta.
Atlarken korkuyor musun?
Korku olmuyor. Aksine ben seviyorum. Bu spor ülkemizin yatkın olabileceği bir spor. Biz Hezarfen Çelebi'nin torunlarıyız. Türklerin cesareti tarihte ortada. Yeni bir spor ama bilmiyor değiliz. Farklı şekilde de olsa bu bizim tarihimizde var. Çünkü Hezarfen Çelebi gibi uçmak ve süzülmek kayakta da bizim yaptığımız süzülme. Direkt yapacağımız işe odaklanıyoruz.
Tüm çalışmalar havada geçen o 6-10 saniye için mi?
Evet o 6-10 saniye tüm çalışmanızın taçlanacağı an...Tekrar antrenmanı çok önemli. Tekniğinizi düzeltmek için antrenmanlarımızı ağır çekimde izliyoruz. Çünkü 90 kilometre hıza çıkıyoruz. Detaylar üzerinde çalışıyoruz...
DÜNYA BİZİ TANIMALI
Türkiye'nin herhangi bir kış spor dalında madalya kazanamamasını başarısızlık olarak niteleyen İpcioğlu, "Federasyonlarımız bazı ülkelerin kuruluş tarihinden bile eski. Ama şu ana kadar herhangi bir kış sporu ile alakalı bir madalyamız yok.
Bu başarısızlık. Yurt dışında beni gören sporcular Türkiye'de kar mı var diyorlar. Bu da şaşırtıcı bir olay. Bizim kış turizmimiz var. Uludağımız, Palandökenimiz var. Diğer dağlarımız var. Antalya'da bile kayak yapılabiliyor.
Bunu dünyaya göstermemiz lazım" dedi.
Pekin için de konuşan milli kayakçı, "2018'de gittiğimizde gerçekten zorluydu ama ben bunu başardım. Artık oraya
'Merhaba ben Türkiye'den geldim' demek istemiyorum. Pekin'de öncelikli hedefim hem 90 metrelik hem 120 metrelik rampalarda finallere kalmak. Ondan sonrası ise o günün performansı bizi nereye taşırsa... Hayalim ise kayakla atlamada madalya kazanmak" diye konuştu.
YAZIN MANGAL, KIŞIN KAYAK YAPARIZ
Erzurum coğrafi bakımdan bazı Avrupa ülkelerinden bile daha iyi koşullara sahip. Geçen yıl kış sezonunda hiçbir yerde yeterli kar yoktu. Erzurum'da hava -20 ve kar durumu çok iyiydi. Diğer ülkelerin sistemleri bizim pistlerimizde de var. Babamın öncülüğünde 2007 gibi kayağa başladım. Erzurum'da bu kültürle büyüdük. Erzurum'un yerli ailelerinde yazın hafta sonu mangaldır kışın hafta sonu kayaktır.
RAMPALAR YIKILDI, OTURDUM AĞLADIM
Erzurum'daki rampalar yıkıldığı zaman, biz bir gün öncesinde oteldeydik. Rampalar yıkıldı, ben
rampaların karşısına geçtim, oturdum ağladım. Burası daha yapılmayacak, bitti dedim. Çünkü bizim için gerçekten büyük bir hayal kırıklığıydı. Ben o zaman dedim ki tamam bitti kayakla atlama Türkiye'de. Çünkü gerçekten kötü bir durumdu o halde görmek.
Daha sonra Bakanlığımızın desteğiyle yapıldı.
3 GÜN KAYAK, 1 GÜN FİTNESS
Haftada 3 gün kayakla atlama, 1 gün de fitness antrenmanı yaparız. Bir antrenmanda yaklaşık 6-7 atlayış yapıyoruz. Mesela şu anda Erzurum'da Rus takımı atlamak isteyebiliyor. 1.5-2 saat süresi oluyor genelde. Herkes beraber. Bu sayede rakiplerimizi görebiliyoruz.
BİR TEK BENİM ÇABAM YETMEZ
Marttan sonra sezon planı yapacağız. Çünkü şu ana dek her şey soru işaretleriyle devam etti. Potansiyelimin farkındayım. Daha iyisini yapabilirim. Ama ben ne kadar çırpınırsam çırpınayım bir yerden sonra sistem bana elvermediği sürece gidemem daha ilerisine.
09.20'DE EKRAN BAŞINA
Milli sporcu elemelerde ilk atlayışını bugün TSİ 09.20'de yapacak. Fatih İpcioğlu'nun atlayışını Eurosport naklen yayınlayacak.