Güney Kore'de 9-25 Şubat tarihlerinde düzenlenecek 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kayakla atlamada temsil edecek Fatih Arda, oyunların başlamasını büyük bir heyecanla beklediğini söyledi.
Erzurum'da düzenlenen Kıtalararası Kayakla Atlama Yarışları'nda 127,5 metrelik atlayışla olimpiyat vizesi alan 20 yaşındaki milli sporcu, "Gelecek nesillere örnek olacak bir başarıya imza attığım için mutlu ve gururluyum. Organizasyonda beni neler beklediği konusunda meraklıyım. Hedefim, oraya gidip iyi atlayış çıkarmak. Daha sonra Dünya Kupası puanı peşinde koşacağım." diye konuştu.
Fatih Arda, ilk olmanın kendisine sorumluluk yüklediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Normal atlayışımı yapsam benim için yeterli. Heyecanlanıyorum ama biraz alttan alıyorum. Bu kadar büyük bir şey olmamış gibi davranmaya çalışıyorum. Yoksa kontrolü kaybederim. Allah nasip ederse orada iyi bir atlayış gerçekleştirmeyi planlıyorum. Üzerimde bir baskı yok. Benden istenilen her şeyi yaptım. Daha fazlasını kendim için yapmak istiyorum."
"MADALYA İÇİN ERKEN"
Fatih Arda İpçioğlu, kış olimpiyatlarında madalyadan bahsetmek için henüz erken olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin, oyunlar tarihinde madalyasının bulunmadığına işaret eden Fatih Arda, "Eksiklerimizi her geçen gün biraz daha gideriyoruz ama madalya için gerçekten erken. Ancak sonuçta spor, belli de olmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Milli kayakçı, Türkiye'nin son dönemde kış sporlarında gelişim kaydettiğini vurgulayarak, "Kendi branşım açısından büyük bir adım atılıyor. Eksiklerimiz gideriliyor ama tabii ki biraz daha profesyonelleşmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Kayakla atlama branşında yapılması gerekenleri anlatan Fatih Arda, şunları söyledi:
"Altyapıdan yeni sporcular üretmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile bu konuyu görüştük. Eğer madalya peşinde koşacak sporcular yetiştirmeye çalışıyorsak, onların geleceğini temin etmeliyiz. En başta bu geliyor. Kayakla atlama adına tesis sıkıntımız ise yok. Hatta Avrupa'nın en iyisi tesisi Erzurum'da."
"YENİLİKÇİ OLMALIYIZ"
Fatih Arda İpçioğlu, doğu bölgelerinin coğrafi yapı itibarıyla kış sporları açısından büyük potansiyel taşıdığına dikkati çekti.
Kayakla atlama ve Alp disiplininde büyük sporcuların yetişebileceğine inandığını dile getiren Fatih Arda, "Bunun için de tabii ki çalışmalar başlatılıyor. Okullardan sporcular seçiliyor ama kış sporlarında biraz daha yenilikçi olmak lazım. Umuyorum ki bu şekilde gidersek, 5-10 yıl sonra olimpiyat madalyası kazanan sporcularımız olacak. İnşallah, o sporcuların arasında ben de yer alacağım." şeklinde görüş belirtti.
Sporda devamlılığın önemini vurgulayan milli kayakçı, şunları kaydetti:
"Erzurumluyum, 8 yaşında normal kayakla tanıştım. 2008'de kayakla atlamaya başladım. On yılda kayakla atlamayla bütünleştim. Ailemden, zamanımdan taviz verdim. Başarılı olmak için küçük yaştan itibaren sporu alışkanlık haline getirmeniz ve sürdürmeniz gerekiyor ki profesyonel anlamda bir yere gelebilesiniz."
2026 KIŞ OLİMPİYATLARI EV SAHİPLİĞİ HEDEFİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın organizasyon öncesi olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek sporcuları kabul ettiğine değinen Fatih Arda, desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür etti.
Milli sporcu, "Benim için anlatılmaz bir tecrübeydi. Bize destekleri tam. Beklentileri tabii ki var ama onlar da bu işin birden olmayacağının farkındalar. 2026 Kış Olimpiyatları'nı Türkiye'ye almayı planlıyorlar. İnşallah, bu gerçekleşirse o zaman tabii ki madalya hedefinden bahsedebiliriz." şeklinde konuştu.
SERDAR DENİZ: "ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK İSTİYORUZ"
Alp disiplininde olimpiyatlarda mücadele edecek Serdar Deniz ise "Kış sporlarında henüz istenilen seviyede değiliz. Yeni yeni gelişiyoruz." dedi.
Gaziantep'te doğan ve daha sonra yaşamını sürdürdüğü Bursa'da 8 yaşında kayakla tanışan Serdar, Erzurum'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezinden yetiştiğini anlattı.
Olimpiyatlara ilk kez katılacağını belirten 20 yaşındaki milli sporcu, "Gerçekçi olmak gerekirse madalya beklentisi yok. Ülkemizi en iyi şekilde temsile etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.