İlk kez 2022 Dünya Kupası'nda tüm futbolseverlerin tanıştığı ilave ek uzatma süresi, Süper Lig'de 15. haftadan itibaren uygulanmaya başlandı. Topun sahada kalma zamanını artırmayı amaçlayan sistemde 4 hafta geride kaldı. 36 maça normal sürenin dışında 510 dakika eklenirken, mücadeleler ortalama 14.1 dakika uzadı. Toplam uzatma süresinde haftalar arası düşüş gözlendi. 15. hafta 137 dakikayla rekor kırarken, 18. haftada maçlar 120 dakika fazladan oynandı.
SİVAS'TA BİTMEYEN MAÇ!
Bu ek süreler, birbirinden heyecanlı maçlara sahne olmasının yanında rekorların da kırılmasıyla sonuçlandı. Pozisyonları ve kararlarıyla bitmek bilmeyen Sivasspor-Galatasaray mücadelesi, 27 dakikayla ligin ek uzatma süresinde en fazla oynanan maçı olarak kayıtlara geçti. İlk yarısında 6 dakika uzatmaya +2 daha eklendi. İkinci devre ise 13 dakikaya ekstra 6 dakika daha kayıp zaman oynanarak 19 dakika uzadı. Antalyaspor- Fenerbahçe ile Fenerbahçe- Galatasaray müsabakaları da 19'ar dakika ile ikinci sırada yer aldı.
EN GEÇ GOL 90+12'DE ATILDI
Uzatmalarda gol fırtınası yaşandı, rakip kaleler toplamda 12 kez sarsıldı. Ek sürenin en geç golünü İstanbulspor'dan Valon Ethemi attı. Kuzey Makedonyalı oyuncu, 90+12. dakikada Gaziantep FK filelerini havalandırarak 1-1 biten maçta takımına 1 puan kazandırdı.
BİR SORU İKİ CEVAP
SORU: Süper Lig'de ek uzatma dakikalarıyla birlikte karşılaşmaların süreleri uzadı. Bu uygulamayı nasıl buluyorsunuz?
ÖMER ÜRÜNDÜL
Kesinlikle doğru bulmuyorum
Katar'daki Dünya Kupası'nda başlatılan bir uygulama. Mutlaka bu uzatma dakikaları olmalı. Dünya Kupası'nda bu uygulamanın ana prensibi, hakemlere gol sevinçlerinin de süreye eklenmesi uyarısıydı. Ancak ben Süper Lig'de olan uzatmaların çok abartıldığı görüşündeyim ve bunu kesinlikle doğru bulmuyorum. Dünya Kupası'ndan sonra Avrupa liglerini de devamlı olarak takip ediyorum. Birçok maçı izliyorum ama oralardaki uzatma sürelerinin bizimkiyle uzaktan yakından alakası yok. Bunu biraz daha normale indirmek şart. Hakemler bu konuda çok daha dikkatli olmalı.
BÜLENT TİMURLENK
Taşlar zamanla yerine oturur
Geçen sezon İspanya'da topun oyunda kalma süresi 5 büyük ligin sonuncusu olduğunda ve Avrupa Süper Ligi projesinin büyük destekçisi Real Madrid Başkanı Perez, "Z kuşağı futboldan uzaklaşıyor. Sürekli duran bir oyunu izlemek istemiyorlar" dediğinde oyunun yakın bir gelecekte net 60 dakika oynanacağı konuşulur oldu. Collina'nın, Dünya Kupası'ndaki uygulaması bu projenin beta versiyonu gibi. Pandemi döneminde oyuncu sağlığı için üçten 5'e çıkartılan oyuncu değişikliği hakkının 5 ile sabitlenmesi de oyun süresinin uzamasıyla direkt bağlantılı. Kombinelere, yayın paketlerine tüm dünyada önemli bir bütçe ayıran futbolseverlerin stadyumda topun maksimum süre oyunda kaldığı bir oyun izlemeleri en doğal hakları. +10, 12 gibi alışık olmadığımız uzatmalara benim itirazım yok. Teknik adamlar açısından bakarsak 60'ta oyuncu değiştirme klasiğinin artık tarihe karışacağı kesin. Örneğin; son derbide İcardi 75'te oyuna girdi, 'hazır olmayan Arjantinli!' 25 dakika oynadı. Golü attığında kronometre 110. dakikayı gösteriyordu. Net 60 dakika kuralını getirmek bence kolay olmayacak. Biz hızlı başladık, en azından 1 aylık vadede Avrupa liglerindeki değişimi de gözlemlememiz lazım. Sonra taşlar yerine oturur.