Koronavirüs salgınının başından beri salgınla ilgili alınacak önlemleri ve izlenecek yolu planlayan Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün yeniden bir araya geldi. İki doz aşı olan milyonlarca vatandaşın merak ettiği "Biontech 3. Doz ne zaman yapılacak?" sorusu da bu toplantıda yanıt buldu ve yerli aşının çıkış tarihi ele alındı. Bilim Kurulu toplantısı bitti mi, sonuçları neler? İşte toplantıda alınan kararlar ve Bakan Koca'nın açıklamaları
BİLİM KURULU TOPLANTISI BİTTİ Mİ, BAKAN KOCA AÇIKLAMA YAPTI MI?
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Üçüncü doz BioNTech aşısı ve yerli aşı TURKOVAC'ın sürecinin değerlendirildiği toplantıda alınan kararlar haberimizde.
ÜÇÜNCÜ DOZ BIONTECH NE ZAMAN YAPILACAK?
Dün Meclis'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üçüncü doz BioNTech aşısıyla ilgili sorulara, "Yarın Bilim Kurulu'nun gündem konusu olacak" yanıtını verdi ve "Orada ne zaman, kimlerden başlayarak yapılması gerektiği tartışılır. Bilim Kurulu'ndan sonra açıklamayı yapmış oluruz." dedi. Bugünkü toplantının ardından açıklamada bulunan Koca, "Yarından itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak." diyerek müjdeyi verdi.
HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN VE KİMLERE YAPILACAK?
İki doz mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;
a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar
b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar
c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.
5 MADDEDE KRİTİK TOPLANTININ SONUÇLARI
Bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantımızda ise yine bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları sıralamak gerekirse:
1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;
a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar
b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar
c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.
2. 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı.
3. Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür.
4. Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı %67, 2 doz aşılı olanların oranı ise %59'dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın %70'in üzerine çıkarılması gerekmektedir.
5. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli.
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."