Bugün gerçekleşecek olan Güneş fırtınası NOAA tarafından G2 olarak derecelendirildi yani orta şiddetli kabul edildi. Dünya üzerinde etkisini gösterecek olan ve internet, telefon ve uydu sinyallerini bozması beklenen bu olay, Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak, etkisi kaç gün sürecek gibi soruları beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler ayrıca Dev Güneş fırtınası nereleri etkileyecek ve etkileri neler gibi sorulara da yanıt arıyor. İşte söz konusu jeomanyetik fırtınaya ilişkin yapılan son açıklamalar.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR VE NE ZAMAN OLACAK?
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) yaptığı açıklamada 11 Ekim 2021 tarihinde beklenen Güneş fırtınasının 12 Ekim 2021 gece yarısına kadar devam edeceğini duyurdu.
GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ NELER?
Küresel internet altyapısının hayati bir parçası olan uzun mesafeli fiber optik hatların ve denizaltı kablolarının, Koronal Kütle Ejeksiyonları olarak da bilinen güneş süper fırtınaları tarafından Dünya'nın kabuğunda üretilen akımlara karşı savunmasız olduğu tespit edildi. Bu sebeple Güneş fırtınası sırasında uydular, GPS, cep telefonu, internet ve uydu TV sinyallerinde çökmeler gerçekleşebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin 'G2' yani 'orta dereceli fırtına' kategorisine koyduğu fırtınanın yarına kadar devam etmesi bekleniyor.
GÜNEŞ FIRTINASI NERELERİ ETKİLEYECEK?
Uzmanlar ayrıca İrlanda'nın kuzeyinde aurora yani, Güneş'teki manyetik fırtınaların Dünya'ya ulaşması sonucu kutuplar ve çevresinde gözlemlenen renkli ışımalar görülmesinin de beklendiğini açıkladı. Solar Storm olarak da adlandırılan bu olayın yerkürenin hemen hemen tamamında etkili olması bekleniyor.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Güneş fırtınası olarak bilinen olay, Güneş'teki olağan dışı patlamaların etkisiyle yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıdır. Bu yüklü parçacıklar, elektronik cihazlarla etkileşime girdiklerinde çok ciddi hasarlara neden olabilirler. Olay nedeniyle elektronik eşyaların etkilenmesi söz konusu. 1859 yılında yaşanan olayda ise Güneş'te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi. Güneş yüzeyindeki koyu renkli 'güneş lekeleri'nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.