GÜRCAN BİLGİÇ
AŞI YOKSA FUTBOL YOK
KALAN 8 haftanın 12 Haziran'dan itibaren oynanması için adım atıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sorumluluk Federasyon'un" dedi. Bilim Kurulu üyeleri çok uygun görmediklerini belirttiler. Temaslı bir oyunda yeni bulaşmalar olması halinde tehlikenin artacağı yönünde endişeler dile getirildi. Peki, sezon tamamlanmazsa ne olacak? "Eylül'de başlasın" önerisi var. Aynı konuşmaları eylülde de yapmayacağımız konusunda garantisi olan var mı? Yok...
TAKIM SPORLARI İKİ YIL OYNANMASIN!
AŞI bulunmadığı sürece, en az iki yıl bu pandemi ile uğraşacağımız konusunda fikir birliğindeyiz. Peşinen belirteyim; ya takım sporlarını bu sürede (en az iki yıl) hiç oynatmayacaksanız, ya da kendine özgü yeni bir protokol ile yola devam edeceksiniz.
TAAHHÜTNAME ŞART
Virüse yakalanmaktan endişelenen oyuncular elbette var. Ama "Ligler oynanmazsa bana para verilmesin" diyen kimse yok. Bu bir karşılıklı sözleşme süreciyse, göze alınan riskler karşılığında yeni protokoller oluşturulmalı. Bu da ortaya daha katı bir Kovid- 19 protokolü çıkacak olması demek. Virüs akciğerlerde zarar bırakabiliyor. Yani; enfekte olunduğu anda sonraki yıllardaki performansı ciddi etkilenebilir. Bu da beraberinde bir "taahhütname" gerektirir.
Erman Toroğlu'ndan flaş yorum: Ligler başlayana kadar...
KOVİD-19'A SAKATLIK MUAMELESİ
ŞU anda enfekte ile temaslı olanlara 14 gün karantina uygulanıyor. Maçların başladıktan sonra bir anda bitmesi söz konusu. Futbol için Kovid-19'a "sakatlık" muamelesi yapılmasıyla ancak devamlılık söz konusu olabilir. Yeni protokolde bu kesinleştirilmeli. Sahaya kim çıkacaksa, buna rıza göstermek durumunda. Sporcu başına neler gelebileceğini bilmeli. Bu işin başrolü onlarda. Yeni sezonda da pandemi bitmeyecek, seyahatlar yapılacak, gol sevinçleri yaşanacak, hayat devam edecek.
NE FARKEDER Kİ!
BIR an önce yola çıkmak, yaşananlardan ders almak, yanlışları azaltmak, bu deneyimi eylül ayına yansıtmak daha mantıklı. Aksi durumda Kovid-19 aşısı bulunana kadar hiçbir spor müsabakasının yapılmaması gerekiyor. Bunu da savunabiliriz. Ya "Aşı yoksa; maç da yok, para da yok, transfer de yok" diyeceksiniz ya da bu pandeminin olumsuz koşullarını kabul edip, bu riski karşılayabileceğine düşünen, bedellerine razı olanlarla sahaya çıkacaksınız. "Haziran değil, eylülde başlasın" saçmalığı da biter böylece.
BÜLENT TİMURLENK
DETAYLARDA BOĞULMAK
TFF'NİN 'Futbola Dönüş' protokolü 55 sayfa... Okumak zorundayız ve elbette okudum... 10. sayfada insan hayattan soğuyor. Sağlık Kurulu, emekleri sağ olsun her şeyi detaylandırmış. İspanyollar 30 gün içinde 3 kez test yapacaklarını açıklarken bizim Sağlık Kurulu neredeyse 'Her gün test yapın' demiş. Bakın bir havuza gittiğinizde uyarılar bellidir; duş almadan girme, derinliğe dikkat et, atlama, ıslak alanlarda koşma vs. Bu kurallar 100 tane olsa kimse havuza yüzmeye gitmez. Elbette insan sağlığı futbol dahil her oyundan önemli, elbette sağlık kurulu işin ehli insanlardan kurulu ama teknik adam ve futbolcular ve kulüp çalışanları bu detayların içinde boğulmuş durumda. TFF'nin 12 Haziran hedefli bir plan projenin içine girmesi, bunu kağıda dökmesi doğruydu ama biraz da İspanya, İtalya ne yapıyor, bu önlemleri nasıl alıyorlar, kamp ortamında kaldığı sürece risk var mı, buna bakmalılar...
%30 MAAŞ KESİNTİSİ
GELECEK sezon devam eden kontratlardaki düzeltme ne kadar olacak? Örnek olarak Avrupa'nın iki devini alalım. Real Madrid ve Barcelona futbolcuların ücretlerini yüzde 30 düşürecek. Real Madrid'in müzeden 20 milyon, ürün satışından 25 milyon eksisi var. Barça bilet ve müzeden 50 milyon, ürün satışından 25 milyon Euro'yu kasasına koyamayacak. Lig oynanmazsa iki kulübün 150 milyon Euro'ya yakın yayın gelirinden de kaybı olacak. Futbolda piyasayı belirleyen büyüklerdir. Bizde de yüzde 30 indirim olmasını bekliyorum. Bundan fazlası menajer ve kulüpleri karşı karşıya getirir.
HASTA HAKLARINA SAYGI
G.SARAY Başkanı Mustafa Cengiz önemli bir operasyon geçirdi. Bu operasyon öncesinde Türk spor medyasının hastanın kişisel haklarına saygı gösterip bir çok detayı bilmesine rağmen bunu haber haline getirmemesi mesleğimizin etik değerleri açısından çok önemliydi. Herkesi naçizane tebrik ederim. Son bir yılda önce Luis Enrique'nin kızının 3 ay süren rahatsızlığı süresince sessizliğe bürünen İspanyol medyasını alkışlamış ardından Sinisa Mihajlovic'in kansere yakalandığını açıklayacağı basın toplantısından bir gün önce bunu haber yapan Corriere dello Sport yayın yönetmenini tüm dünya spor medyası eleştirmişti.. Doğru ve etik örneklerle yola devam.