Koronavirüs (Kovid-19) salgınının futbol üzerindeki etkileri devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün yaptığı açıklamaya göre Türkiye genelindeki toplam vaka sayısının 191'e ulaşmasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu bugün Ankara'da Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı başkanları ile bir araya geldiği toplantının ardından futbol, basketbol, voleybol ve hentbolda liglerin ertelendiğini açıkladı. Bu kararın ardından akıllarda birçok soru işareti oluştu. İşte merak edilen sorular ve yanıtları...
Futbolcular ülkelerine dönebilecek mi?
Süper Lig'in ertelenmesinin ardından yabancı oyuncuların da nasıl bir karar alacağı bekleniyor. Ülkeden ayrılmaları durumunda gidecekleri ülkede 14 gün karantina altına girmek zorunda olacak olan futbolcular, döndükten sonra da Türkiye'de 14 günlük karantina süresini geçirmek zorunda. Bu nedenle kulüplerin, oyunculara ülkeden ayrılmamaları yönünde tavsiye vermesi bekleniyor.
Gelecek sezon ne zaman başlayacak?
Süper Lig'in ertelenmesinin ardından Haziran sonunu bulabilecek yeni bir takvimle karşı karşıyayız. Bu nedenle yeni sezon öncesi hazırlıklar ve transfer döneminde de yeniden takvim çalışması yapılması planlanıyor. Ağustos ayında başlayan liglerin, yeni sezonda Eylül ayına kaydırılması da olası gözüküyor.
Ligler ne zaman başlayacak?
Süper Lig'de maçların ertelenmesinin ardından gözler şimdi de Süper Lig'in ne zaman başlayacağına çevrildi. TFF Başkanı Nihat Özdemir, ligin ne zaman başlayacağı konusunda bir bilgi vermezken; ligin başlaması aslında bir anlamda da Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı (Kovid-19 salgınının şiddeti ölçeğinde) ile paralel şekilde devam edecek. İngiltere'de ligler 1 Mayıs'ta, Fransa'da 1 Mayıs'ta, İtalya'da 1 Haziran'da, İspanya'da 1 Mayıs'ta başlaması planlanırken; UEFA'nın da genel kaanati liglerin Haziran sonuna kadar bitirilmesi yönünde.
Maaş kesintisi olacak mı?
Süper Lig'de ilk etapta ortalama Nisan sonuna kadar durması planlanan maçlarda takımları da çok ciddi bir ekonomik sıkıntı bekliyor. Yayın geliri, performans primi, sponsorluk gelirleri ve maç günü gelirlerinden yaklaşık 1.5 ay boyunca faydalanamayacak olan Süper Lig takımları, yüksek maaş ödedikleri futbolcular ile masaya oturacak. Almanya ve İtalya'da bazı takımlar, futbolcularından maaşlarında indirim ya da yeni bir ödeme takvimi belirlemesi isterken; İsviçre'nin Sion takımı maaşında indirime gitmeyen tüm futbolcularının sözleşmelerini feshetti.
Finansal Fair Play (FFP) sistemi esnetilir mi?
Süper Lig'e tahminen 45 günlük bir ara gelecek olmasının ardından Süper Lig kulüpleri birçok ekonomik asetini de kaybetmiş olacak ve bu durum dolayısıyla hem var olan sezona hem de yeni sezona yansıyacak. TFF'nin FFP sisteminden dolayı eli kolu bağlanan Süper Lig kulüpleri için yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken; bu konudaki ilk başvuru Beşiktaş'tan geldi. Siyah-beyazlı kulüp, yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından TFF yetkilileriyle iletişime geçerek yeni sezon bütçe hesaplarında kulüplere kolaylık sağlanmasını istedi.
Kaynak: Sporx