Spor Toto Süper Lig'in 13. haftası sonunda liderlik koltuğunda Medipol Başakşehir oturuyor. En yakın rakibi Kasımpaşa'ya 5, üçüncü Galatasaray'a 6, dördüncü Beşiktaş'a ise 9 puan fark atan Başakşehir ayrıca 13 haftada sadece 5 gol yemesiyle de öne çıkıyor. Başakşehir'in sırrı ise çok çalışma ve takım olmanın yanı sıra Abdullah Avcı'nın detayı analizlerinde gizli.
HABER & ANALİZ: Serkan AKKOYUN
TOPLA İLİŞKİSİ EN İYİ TAKIM
Başakşehir'in liderlik koltuğunda oturmasını sağlayan detaylar rakamlara da yansıyor. 'Savunma takımı' olarak anılmalarına rağmen Match Study değerlerine göre ligin en çok topla oynayan (%58.2) takımı durumundalar. Ayrıca oyunun 2. bölgesinde en fazla topla oynayan ve toplam pasta da ligin en fazla değerine sahip takımı yine Başakşehir. Yani Başakşehir, topun sahibi olmayı seviyor ve bu da akıllara Liverpool efsanesi Bill Shankly'nin felsefesini getiriyor: Top sizde olursa, gol yemezsiniz.
'BOŞUNA ŞUT ÇEKMEYİN'
Topun ayakta olduğu değerlerde ligin en iyisi olan Başakşehir topu rakibe verdiğinde ise değişkenlik gösteriyor. Savunma boyunu 44 metrede tutan İstanbul ekibi, rakip ceza alanına atılan toplarda ise oldukça zayıf. Bu da gol kısırlıklarının nedenini açıklıyor. Ancak takım savunmalarındaki başarıları, birçok maçı 'en azından' 1-0 kazanmalarını sağlıyor. Başakşehir, ligde Fenerbahçe'den bile az şut çeken bir takım (ortalama 12,8'e 11). Fakat Başakşehir 19, Fenerbahçe 12 gol atabildi. Burada da Başakşehir'in Abdullah Avcı'yla pragmatist çözümlerinden birini görüyoruz. Gol olma ihtimali düşük şut çekmek yok. Çünkü her şut aslında bir top kaybı.
Abdullah Avcı, FourFourTwo dergisi tarafından 2018 yılının en iyi 37. teknik direktörü seçilmişti.
HER RAKİBE AYRI HAZIRLIK
Başakşehir'in futbol aklını analiz etmeye çalıştığımızda karşımıza iki önemli detay çıkıyor. Birincisi her rakibe göre temel olarak ayrı taktik varyasyonlar belirleniyor. Örneğin Konyaspor maçında bek oyuncularının hücumcu olmasından dolayı, Başakşehir de 3. bölgede kanatları kullanmayı tercih etti. Rizespor maçında rakibin sağ beki Orhan Ovacıklı'nın üzerine kurulan aksiyonlar görüyoruz: %45,3 oyunun atak yönü kendi sağ kanatları. Beşiktaş maçında ise oyunu kendi sahasında kabul eden ve topu rakibe verip, ikinci topları kapmaya ya da pas arasına yönelen bir Başakşehir görüyoruz. %70 top kapma başarısı, 21 pas arası, %53,6 ikili mücadele başarısı... Başakşehir'in Beşiktaş maçındaki ortalama pozisyonlarına bakınca kaleci Mert Günok hariç 8 oyuncusu 90 dakikayı kendi sahasında geçirmiş. Ortalama pozisyonlarına göre Başakşehir Beşiktaş'a karşı 4-1-2-2-1 şeklinde oynamış. Öte yandan Kayserispor maçı ise bu tablonun tam tersi. Daha fazla 3. bölge aksiyonları yapan Başakşehir oyunun %32,3'lük kısmını rakip yarı alanda oynuyor. Ortalama pozisyonlara göre ise Başakşehir 2-2-4-2 şeklinde sahaya yayılıyor ve kaleci hariç 8 oyuncusu maçı rakip yarı alanda geçiriyor. "Set ve geçiş oyunlarında saha parselasyonunu iyi yapmaya çalışıyoruz. Ben bu oyunu seviyorum ve bu oyun takıma uygun bir oyun." diyen Abdullah Avcı 'geggenpres' yani kaptırılan toplara rakip yarı alanda yapılan baskıyı öne çıkarıyor.
POZİSYON SADAKATİ VE RAKİBİ KANATLARA İTME
Başakşehir her maça, rakibine göre hazırlansa da bazı değişmezleri de yok değil. Özellikle Da Costa ve Epureanu liderliğindeki takım savunması ve yüksek pozisyon sadakati. Bajic'ten başlayan savunma anlayışı, top rakipteyken çok iyi pozisyon geçişleri, oyun boyunu kısaltıp, uzatma ve pozisyon kaybetmeme üzerine kurulu. Mesela Beşiktaş maçında Adem Ljajic'in oyuna girmesiyle merkez savunmacı Bajic olmuştu. Zaten Abdullah Avcı da bunu şu sözlerle özetliyor: "Hücum ederken de savunma pozisyonunu nasıl alacağınız çok önemli. Hücum ederken de savunmayı doğru yapmamız gerekiyor."
Başakşehir'in, rakip oyun kurarken savunmada yerleşimi...
İkincisi ise rakibi genellikle kanatlardan oyun yapmaya itmeleri. Hem kanat ve bek oyuncularına güvenen hem de stoperlerinin hava hakimiyetini bilen Abdullah Avcı, rakiplerini çoğunlukla 2. bölgede kanatlara açılmaya zorluyor. Örneğin Göztepe, Başakşehir'e karşı 34 defa kanat ortası denedi ama başarı oranı: %14. Aynı şekilde Çaykur Rizespor 24 ortada %8 başarılı olabildi. Kanat oyununu kullanan Beşiktaş'a dahi bu fırsatı verdiler (ki forvetsiz olmalarına rağmen devam ediyorlar). 26 orta yapan Beşiktaş %30 başarıya ulaştı ve evine yenilgi ile döndü. Abdullah Avcı da o maçtan sonra, "Kenar ortalarda anahtar oyuncuların alacağı pozisyon ve merkezi kapatarak oynatmayarak bir plan kurduk." demişti. Bu maçlarda Başakşehir'in hava topu kazanma oranı ise %40 ila %50 arasında değişiyor.