GÜRCAN BİLGİÇ
Galatasaray'da sorunlar bir galibiyetle çözülmez. Sadece nefes alındı, üst üste gelen yenilgiler sonrasında huzura kavuştular
İSKENDER GÜNEN
Riekerink Galatasaray gibi büyük bir takımı kaldırabilecek bir isim değil... İstikrarlı bir yapıya kavuşmaları son derece zor
Galatasaray iki yenilgi sonrasında kazandı. Bir gelişim söz konusu mu yoksa tek maçlık bir performans mıydı?
LEVENT TÜZEMEN: Galatasaraylı bir yönetici ile Bursaspor önündeki iyi oyunu ve alınan farklı galibiyeti konuşurken şöyle dedi: "Futbolcular bir hafta boyunca Florya'da adeta kan kustular. Bursaspor maçı onların Kurtuluş Savaşı gibiydi. Ve öyle oldu. Kaybetselerdi neler yaşayacaklarını biliyorlardı." G.Saray'ın kalan 4 maçına bakarsak bir kez deplasmana çıkacak.. Bursaspor galibiyetinin bu 4 maçı da galibiyet adına tetikleyeceğini düşünüyorum.
ÖMER ÜRÜNDÜL: Galatasaray'ın çok
önemli oyuncuları var. Ama belli oyuncuların
performansı çok önemli.
Mesela Sneijder ilk kez Bursa maçında Sneijder gibi oynadı. Bu çok önemli. Galatasaray'ın Bursaspor
maçındaki iyi oyunundaki en önemli nokta
santrforda Podolski'nin oynaması... Çünkü
bence 'top gelecek de gol atacak' futbolcunun
modern futbolda yeri yok. Sneijder de devreye
girince Galatasaray maçı kazandı.
Geçen yıl Fenerbahçe'nin Molde ile oynadığı iki maçı yorumladım. Bu iki maçta da izlediğim Linnes çok iyi futbolcuydu. Oyunun iki yönünde de iyi ve kuvvetli bir Linnes vardı. Ama Galatasaray'da neden bu kadar
düşüş yaşadığını ya da oynatılmadığını hep
düşünüyordum. Bursa maçında görüldü ki
ters kanatta oynatılmasına rağmen çok iyi bir
futbol sergiledi.
METİN TEKİN: Galatasaray kendi
adına çok önemli virajdaki bir maçı kazandı
ama bir iyiye gidişten bahsetmek için bunun
süreklilik kazanması gerek. F.Bahçe bunu
yakaladı, bakalım G.Saray da yapabilecek
mi? G.Saray için 'tamamdır' diyebilmemiz
için bunu önündeki maçlarda da görmemiz
gerek. Çünkü
ligde geriye düştükçe kırılganlığınız artar her zaman kazanma zorunluluğu sizi farklı bir psikolojiye sokar.. Bakalım bunun altından kalkacaklar mı?
İSKENDER GÜNEN: Bir çiçekle bahar gelmez. Sezon başından beri Galatasaray'ın en iyi oyuncusu Muslera ise ortada bir sorun var. Riekerink, Galatasaray gibi büyük
bir takımın teknik adamlığını kaldırabilecek
bir isim değil. İstikrarlı bir yapıya kavuşmaları
bana göre son derece zor.
GÜRCAN BİLGİÇ: Aynı şeyleri tekrarlıyorum;
Sneijder oynayacak, Muslera tutacak
ve Galatasaray kazanacak. Hollandalı bu
maçta ekstra efor sergiledi ve Bursaspor'un
taktiği de buna izin verdi.
Galatasaray adına olumlu olan, geriye düştükten sonra bozulmadan, paniklemeden geri dönmesidir. Takım için sorunlar bir galibiyet ile çözülmez.
Sadece nefes aldılar, üst üste gelen
yenilgiler sonrasında huzura kavuştular.
Sneijder uzun süre sonra maç kazandırdı. Etkili performansı sürer mi?
ÖMER ÜRÜNDÜL: O Sneijder'e
bağlı. Güçlü olursa kalitesini her zaman
gösterir. Yani gol de atmayabilir ama
o gün pres yaptı.
Sneijder pres yapan, adam geçen hem de ileriye servis yapan bir oyuncu. Aynı zamanda da şut atan,
duran top kullanan bir oyuncu ve çok
deneyimli. Fizik olarak hazır olursa söylenecek
zaten bir şey yok.
LEVENT TÜZEMEN: Sneijder'in artık ilk yarı sonuna kadar bu görüntüsünü koruyacağını düşünüyorum. Yönetim kendi kimliğini ve neler beklediğini
ciddi bir şekilde oyunculara kararlılıkla
hissettirirse Sneijder de, Podolski de,
Selçuk da Bursa maçındaki gibi oynar.
METİN TEKİN: Uzun süredir bir maç
etkinliğini göremiyorduk Sneijder'den.
Bunu Bursa maçında yaptı. Tıpkı
Galatasaray gibi aynı şey Sneijder için de
geçerli. İhtiyacı olan devamlılık. Çünkü
takımının başrol oyuncusu…
İSKENDER GÜNEN: Sneijder gibi kariyerli bir oyuncunun sezon başından beri nerede olduğunu sorgulamak gerek. Çünkü takımlar için bazı oyuncular var ki
gösterecekleri performans o takımın kaderini
belirleyecektir. Sneijder de böyle bir
isim. Ama Bursa maçına kadar beklentilerin
uzağında bir görüntüdeydi.
YANAL'IN YANLIŞLARI VAR
1 saat boyunca 10 kişi oynayan rakibi Gençlerbirliği'ne karşı Trabzonspor'un en iyi oyuncusu kaleci Onur Kıvrak'tı. Trabzon'da yanlış giden ne, neler yapılmalı?
İSKENDER GÜNEN: Gelinen nokta büyük bir hayal kırıklığı. Kulübün içinde bulunduğu mali durum iç açıcı değil. Yalnız yeniden yapılanma yolunda yabancı transferlere baktığımızda büyük bir başarısızlık ortada. Yabancı oyuncu transfer edilirken, bir takım kriterlerin olması gerekir. Geçen yıldan beri süregelen hücum zenginliğinin olmayışı ve atılan gol sayısının azlığı, bu yıl da devam ediyor. Gençlerbirliği maçında 10 kişi kalan takım sanki Trabzonspor idi! Ligin ilk yarısının sonları yaklaşırken, Başakşehir, Bursaspor ve Fenerbahçe gibi zorlu karşılaşmalardan çıkaracağı puanlar ligdeki konumunu belirler. Fakat ikinci yarıya girilirken ara transferde iki ya da üç oyuncu kadroya katılmalıdır. Öncelikli mevki ise forvettir.
ÖMER ÜRÜNDÜL: Trabzonspor'un ne oynadığını anlamak mümkün değil. Futbolda kadro istikrarı, uyum ve saha içi organizasyonu gerekli. Bu Trabzonspor'da yok. Düşünülmesi gereken şu var; neden Trabzonspor'a gelen futbolcuların performansı düşüyor? N'Doye tanınmayacak bir halde. Ersun Yanal destek görüyor ama artık bir özeleştiri yapması lazım. Gençlerbirliği maçında çok büyük bir taktik yanlış yaptı. Dakika 62 tek kale oynarken çift forvete dönülmez. 10 kişilik bir takımın yaptığı kontraları kesen Aytaç'ı çıkardı. Bu değişiklik sonrası hiç çıkamayan Gençlerbirliği çıkmaya başladı ve pozisyonlara girdi.
Başakşehir'in şampiyonluk yarışının sonuna kadar gideceğini düşünüyor musunuz?
ÖMER ÜRÜNDÜL: Benim inandığım olay şudur futbolda; önce sistem ve kadro istikrarı. Abdullah Avcı bunu sağladı. Oyuncular birbirlerini tanıyor, günümüz futbol ilkelerinde nerede hücum yapacak, nasıl kontratak yapacak, nasıl oyunda topu tutacak biliyor. Bunların tümü oturmuş bir takım. Sistemin, futbolcudan önce geldiği gözüküyor. Başakşehir iki nokta transfer yapmalı; madem ki hedef düşünüyorlar. Bir defans olabilir bir oyunu yönlendirecek Emre'yi yokluğunda onu tolere edebilecek bir orta saha olabilir. Mesela Emre'nin yerine giren Attamah onun yerini kapatamaz. Mesela Başakşehir'e Kasımpaşalı Castro gibi bir oyuncu lazım.
LEVENT TÜZEMEN: Abdullah Avcı'nın Başakşehir'de uyguladığı model ekonomik yapıları dar olan takımlara "Rol model" olmalıdır. Nedir bu Avcı modeli; 1-Sistemi kurmak ve geliştirmek. 2-Hedefi olan karakteri yüksek oyuncuları almak. 3-Oyuncuların gelişimini sağlamak ve onlara neler yapabileceklerini öğretmek ve ısrar etmek. 4- Ödenebilecek ücretleri zamanında ödemek. 5-Yönetme becerisi yüksek Göksel Gümüşdağ gibi bir başkana sahip olmak.. Abdullah Avcı'nın Başakşehir'i hakem engellemeleri olmazsa ligin ilk yarısını lider kapatır.
METİN TEKİN: Başakşehir'in sonuna kadar bu yarışın içinde olacağını düşünüyorum. Bunu da 12 hafta boyunca aldığı saha skorlarına göre değil, 12 hafta boyunca oynadığı oyuna göre söylüyorum... Geçen sene ile bu seneki Başakşehir'i kesinlikle karıştırmamak lazım. Oyununu doğru oyundan güçlü oyuna taşıyan bir Başakşehir'den bahsediyoruz.