FIFA yardımcı kadın hakemlerinden Antalyalı 37 yaşındaki Deybet Gök, 9 yaşında spora başladığını anlatırken 11 yıl profesyonel atletizm yaptığını söyledi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na (BESYO) başladığında derslerin yoğunluğundan atletizme ayıracak çok fazla zaman bulamadığını belirten Gök, futbolla atletizm yıllarındaki yöneticileri sayesinde tanıştığını belirtti. Antalya'da ilk kadın futbol takımı kurduklarını söyleyen Gök, "1996 yılında kadın futbol takımını kurduk. 2 yıl mücadele etmeye çalıştık ama yeterli sponsor bulamadığımız için takım dağıldı" dedi. Artık hemen her ilin kadın futbol takımı olduğunu anlatan Deybet Gök, bugün, Antalya'nın da iki takımı olduğuna dikkati çekti.
NEDEN LALE ORTA'LAR ÇOĞALMASIN?
Deybet Gök, "Bir kadın neden hakem olmak ister?" sorusuna, "Atletizmde yöneticimiz vardı, hakemlik yapıyordu. 1996'da kurs açılmıştı. 'Sizi hakem yapalım' dediler. Dilekçelerimizi verdik, eğitim gördük, sınava tabi tutulduk ve hakem olduk. Sonra yavaş yavaş görev vermeye başladılar" yanıtını veriyor.
Kendini işin içinde bulduğunda hakemlik mesleğini daha çok sevmeye başladığını vurgularken, "Önceleri okulun yanında hobi gibiydi. Ama daha sonra hedef koydum. 'Ben bu işi yapmışken neden daha iyi olmasın?' dedim. Bunun örnekleri dünyada ve ülkemizde var" şeklinde konuştu. Türkiye'de futbol üzerine doktora yapan tek kadın olan Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı kadın hakemi Lale Orta'yı hatırlatarak, "Neden Lale Orta'lar çoğalmasın?" dedi.
TÜRKİYE'DE 8 FIFA KADIN HAKEMİ
"Kadın klasmanında 54 kadın hakemiz" diyen Deybet Gök, FIFA Yardımcı Hakem olarak yurtdışında maçlara gittiğini, Ziraat Türkiye Kupası, Spor Toto 2 ve 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig maçlarında görev aldığını anlattı. Türkiye'de 8 FIFA kadın hakem olduğunu belirtirken, bunlardan 4'ünün hakem, 4'ünün de yardımcı hakem olduğunu kaydetti.
BENİM İÇİN TÜM MAÇLAR ÖNEMLİ
Bir hakem için tüm maçın büyüğü küçüğü olmadığını belirten Deybet Gök, "Bütün maçlar benim için önemli. Orada kurallar içerisinde dürüstçe ve düzgün şekilde maç yönetmek vardır. Ancak 2014 yılında THY Antalya Cup Turnuvası'nda Galatasaray- Ajax maçına çıktım. İlk FIFA Yardımcı Hakem olduğum zamandı. O maçı hiç unutmadım" dedi.
HAKEMİN CİNSİYETİ YOKTUR
Bir erkek sporu olarak görülen futbolda bir kadın olarak sahada ve çoğunluğu erkek seyircilerden oluşan tribünler karşısında ne hissettiği sorusuna Deybet Gök, şu yanıtı veriyor:
"Sporun kadını erkeği olmaz, spor insana özgü. Kadına da erkeğe de. Futbolu ön planda erkekler oynadığı için erkek egemen bir spor olarak görülüyor. Ancak erkeklerin egemen olduğu bir ortamda hakemlik yapmak bir kadın olarak çok güzel. Çünkü biz kadınlar her şeyi başarıyoruz. Kurslar aynı, eğitim aynı, antremanlar aynı. Sadece yönetmek kalıyor. Sahada erkek hakem kadın hakem yoktur. Hakem vardır. Cinsiyet yoktur."
TRİBÜNLERİ HİÇ DUYMUYORUZ BİLE
Tribünden küfür yükseldiği zamanlarda neler hissettiği sorusunu Deybet Gök, "Size bir şey söyleyeyim mi, hiçbir şey duymuyoruz. Sadece bir uğultu geliyor. 10 bin kişi birlikte küfür etse bile duymuyoruz. Çünkü sadece maça konsantre oluyoruz. Tek düşündüğümüz karşımızda iki farklı renk. Ama bazen tribünden tek bir ses yükselirse onu duyabiliyoruz" diye yanıtlıyor. Mesleğini çok seven Antalyalı hakem, hakemliği tarif etmesi istendiğinde, "Nasıl ki bir aşkı anlatamazsınız, hakemlik de öyle bir şey" diyor.
Türkiye'de zaman zaman hakemlere yüklenildiği, hata yaptıkları için eleştirildiği hatırlatılan Deybet Gök, "Biz insanız. Nasıl futbolcu hata yapıyorsa, teknik direktör hata yapıyorsa, bizim de 90 dakika boyunca hatalarımız olabiliyor" dedi.
TÜRKİYE'DE FUTBOL STRESLİ
FIFA Yardımcı Hakemi Deybet Gök, "Niye maçın sonunda kaybeden tarafın seyircisi de, futbol yorumcuları da hemen hakeme yüklenir?" sorusuna "Bizim futbolumuz biraz stresli. Hiçbir maçımız kolay değil. Türkiye'de futbol kolay değildir" şeklinde yanıt veriyor. 19 yıllık hakem olan ve klasmanda profesyonel hakemliğe 2006 yılında atandığını belirten Gök, 10 senedir profesyonel hakemlik yaptığını, 3 senedir de FIFA Yardımcı Hakemliği yaptığını anlattı.
YANIMDA KİMSE HAKEMİ ELEŞTİREMEZ
Saha dışında da futboldan uzak kalmayan Deybet Gök, "Kendimi geliştirmek için Dünya Kupası, Avrupa Kupası hepsini izlerim. Takip etmek zorundayım. Çünkü karşımıza binlerce pozisyon çıkıyor" diyor.
İlk tanıştığı insanların 'hakem' olduğunu öğrendiklerinde normal karşıladıklarını anlatırken, "Çünkü artık yeterince kadın hakemler sahada boy göstermeye başladı" şeklinde konuşuyor.
Arkadaşlarıyla birlikte maç izlerken, maçla ilgili tartıştıklarını anlatan Gök, "Ama birisi hakemi kötülediği zaman çok kızıyorum. Yanımda kimse hakemi eleştiremez" diyor. Bu nedenle arkadaşlarının "Seninle maç izlenmez" dediklerini de ekliyor gülümseyerek.
MAÇI YÖNETEN BİR TAKIMDIR
"Maçı yöneten bir takımdır. Beraber yönetiriz" diyen Gök, görevinin orta hakeme yardımcı olmak, kendisine yakın bölgede yaşanan pozisyonlarla ilgili görüşlerini sunmak olduğunu söyledi.
Maçın tebligatını aldığı andan itibaren tamamen o maça hazırlanmaya başladığını anlatırken, "Takımlarla ilgili video görüntülerini izlerim. Taktikleri incelerim. Bir gün önceden zihinsel antreman yapmaya başlarım. 'Hakemime nasıl yardımcı olabilirim?', 'Nasıl pozisyonlarla karşılaşabilirim?' diye. Tamamen konsantre olurum" şeklinde konuşuyor.
BELÇİKA- ESTONYA MAÇINA HAZIRLANIYOR
12 Nisan'da Belçika'ya gidecek olan Deybet Gök, "Belçika- Estonya maçını yöneteceğiz. A Milli Maç" diyor. Bir hakemin yıllık maç sayısı ile ilgili soruya, "Bir sayı yoktur. Görev geldikçe gidiyoruz. Geçen yıl yurtdışına 2 turnuva maçına gittiğini söylerken, "Bir A Milli maça gittim, bir de 4'üncü hakem olarak görev yaptım. Bunlar UEFA ve FIFA'nın düzenlediği yurtdışı maçlarıydı" diyor.
"Her maç benim için büyük bir heyecan" diyen Deybet Gök, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Heyecan olmadan bir işi yürütemezsiniz. Severek yapmak lazım. Maç saatinden 2 saat öncesinde sahada oluyoruz. Hazırlıklara başlıyoruz. Isınıyoruz. Sakatlıklardan korumamız lazım kendimizi. Bunun için haftada 5 gün antreman yapıyorum. Performans yüksek olmadan maçı yönetmek sıkıntıdır."
MAÇA ÇIKARKEN DUA EDİYOR
Maça çıkmadan önce ritüelleri olup olmadığını sorusuna Deybet Gök, "19 senedir duasız maça çıkamam. Maça çıkarken en büyük duam 'Allahım benim hatam yüzünden hiçbir takım kaybetmesin' olur" yanıtını veriyor.
Hakem olarak hataları olup olmadığı sorulduğunda ise, "Sonuca tesir eden bir hatam olmadı ama tabii ki yanlış bayrağım olmuştur. Ama bunlar benim için ders oldu. Benim gelişimimde etki sağlıyor. Hata yapmadan öğrenemiyorsunuz. Hata oluyor mutlaka" yanıtını veriyor.
SON DAKİKA GOLÜNÜ İPTAL ETTİRDİM
Bir 2. Lig maçında yaşadığını anlatan Gök, "90+3'lerde çok kritik bir pozisyon var. Ceza alanı içerisinde ve gol oldu. Benim bayrak havada. Ofsaytı tespit ettim. Ev sahibi takım 1-0 önde olacak. Bir tane gol var. O golü de ben iptal ediyorum. Oyuncuların yarısı bana, yarısı hakeme itiraz ediyor. Kimse inanmıyor ofsayt olduğuna. CD izlenecek dendi. CD izlendi, benim haklı olduğum ortaya çıktı" şeklinde konuşuyor.
Bir hakemin 45 yaşına kadar görev yaptığını ancak bu yıl yaş sınırının 47'ye yükseltildiğini söyleyen genç hakem, gelecekteki hedefi sorulduğunda, her hakemin hakemlik mesleğine başladığında gönlünde derbi maçları yönetmek olduğunu söyledi. "Ben de o maçlarda görev almak isterim" diyen Gök, "Umarım Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde bir maçta da görev alırım" diye de ekledi.
SPOR HOŞGÖRÜ, BARIŞ VE DOSTLUĞU ÖĞRETİR
Çocukluktan bu yana spor yapan Deybet Gök, "Spor bir insana ne öğretir?" sorusuna "Spor kendini tanımayı, çevreye saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü, din, dil, ırk ayrımı yapmadan dostluğu ve barışı öğretir. Atatürk ne demiş, 'Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim'. Bir sporcu için düzenli ve disiplinli yaşam önemlidir" şeklinde yanıt veriyor.
Günlük yaşam içinde sporun önemini vurgularken, "Yataktan kalktığınızda sadece 5 dakikayı vücudu açma germe egzersizleri yapsanız bile bunun faydasını görürsünüz. Spor yapmamanın bahanesi yok. İnsan isterse her şeye vakit ayırabilir" diyor.
AİLESİNE ZAMAN AYIRIYOR
Bir otelde spor eğitmenliği yaptığını anlatan Deybet Gök, yoga, plates, zumba dersleri verdiğini söyledi. Yoğun iş temposu içinde zaman bulabildiğinde arkadaşlarıyla birlikte olmaya çalıştığını belirten Gök, "İş ve hakemlik dışında zaman kaldığında ailem ve arkadaşlarımla sohbet etmek, kahve içmek, sinemaya gitmek, alışveriş yapmaktan hoşlanıyorum" dedi.
Sadece kendine vakit ayırdığı zamanlarda kitap okuduğunu söyleyen Deybet Gök, "Kitap okumayı çok seviyorum. Pia'nın kitaplarını seviyorum. Son olarak 'Ben Senden Geliyorum' adlı kitabını bekliyorum. Ayrıca dini kitaplar okurum. Gelişim kitapları okurum" diye konuştu.
Evlilikle ilgili soruya ise "Herkesin dediği gibi kader kısmet işleri bunlar" diye yanıt verdi.