NBA yönetimi, draftlara katılabilmek için en az 19 yaşında olmak veya lise mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl geçmiş olma yönündeki kuralın kaldırılması için çalışmalara basladi.
Şubat ayında, eski NBA menajeri Andy Miller ve menajerlik ajansının, potansiyelli NCAA oyuncularını şirket bünyesine kazandırmak için, bu oyunculara el altından ücret ödediği iddiasıyla ilgili olarak FBI soruşturma başlatmıştı. Bunun üzerine NBA çevrelerinde oyuncuların drafta girmesine ilişkin sınırlamalar tekrar tartışmaya açıldı.
Bu doğrultuda NBA başkanı Adam Silver ve yardımcılarından birkaçı "Kolej Basketbolu Komisyonu" adıyla ABD'nin çeşitli liselerinde yapacakları görüşmelerde konuyla ilgili fikir alışverişi yapacak. Bu süreçte NBA Oyuncular Birliği ile görüşme yapılması da öngörülürken "one-and-done" olarak tanımlanan kural da gündemin önemli maddelerinden olacak. Bu kural kapsamında drafta giren bir kolej oyuncusu, kolejde basketbol oynama hakkını kalıcı olarak kaybediyor.
NBA başkanı Adam Silver ve ekibinin tasarladığı planda liseden mezun olan oyuncuların kolej tercihi yapmaksızın doğrudan NBA'de oynayabilmeleri öngörülüyor. Bu sayede oyuncular profesyonel basketbol kariyerlerine erken başlayarak önemli maaşlar kazanma hakkı elde etmiş olacaklar.
NBA, 18 yaşındaki oyunculara, G-Lig'de oynama hakkı tanırken bu oyunculara ödenebilecek maksimum maaşın yıllık 26 bin dolar olmasi oyuncuları, G-Lig seçeneğinden başka bir tercihe itiyor.
Basketbol kariyerine yurtdışında devam etmek Amerikali lise mezunlarinin öncelikli tercihlerinden biri olarak duruyor. Geçtiğimiz yıllarda Brandon Jennings, New York Knicks'ten Emmanuel Mudiay ve Oklahoma City Thunder'dan Terrance Ferguson liseden mezun olmalarının ardından yurtdışında profesyonel basketbol kariyerlerine başlayarak yüksek ücretler aldılar.
NBA yönetiminin, Kolej Basketbolu Komisyonu'nun vereceği raporun ardından önümüzdeki birkaç ay içinde resmi planı hazırlaması bekleniyor.
Son dönemde NBA çevrelerinden, lise mezunlarının drafta katılamamasıyla ilgili olarak mevcut kurala karşı ağır eleştiriler yükseldi. NBA Oyuncular Birliği yardımcı başkanı LeBron James NBA'in; G-Lig'in, lise mezunu oyuncuların da bünyesinde bulunmasına imkan verecek şekilde genişletilmesi gerekliliğine vurgu yaparken Detroit Pistons koçu Stan Van Gundy de NCAA'i "sporun en kötü organizasyonu" olarak tanımlamıştı.
NBA tarihinde pek çok oyuncu lisenin ardından koleje gitmeden doğrudan NBA yolunu tutarak erken profesyonel olma kararı aldı. 1995 yılında Kevin Garnett lisenin ardından NBA'in yolunu tutmuş, takip eden süreçte Kobe Bryant, Tyson Chandler, Amar'e Stoudemire, LeBron James ve Dwight Howard gibi oyuncular liseden NBA'e giderek başarılı kariyerlere sahip olmuşlardı.
Buna karşın Johathan Bender, Kwame Brown, DeSagana Diop, Eddy Curry ve birçok önemli potansiyel lisenin ardından doğrudan NBA'e gitme kararı aldıktan sonra beklentileri karşılayamadılar. Bunun üzerine dönemin NBA başkanı David Stern lise salonlarında gözlemcileri görmek istemediğini belirtti ve 2005'in temmuz ayında NBA ile Oyuncular Birliği arasında yapılan anlaşma neticesinde NBA draftlarına katılacak oyuncular için 19 yaş sınırı getirildi.
BEKİR YUSUF ALPAY