Galatasaray'ın gayrımenkuller ve stat projesinden sorumlu yöneticisi Işın Çelebi, Türk Telekom Arena hakkında SABAH'a konuştu: "
Seneye eylül sonunda stadın kamu ihale kanununa göre geçici kabulü yapılacak. Bir ay TOKİ inceleyecek, GSGM'nin onayını alacak. 29 Ekim'de açılışını yapmak istiyoruz. Stadın içi, locaları, restoranları inşaatla paralel yürüyecek. Teknoloji düzeyi ve kalitesi çok yüksek bir stat olacak. UEFA ve FIFA uzmanları projeyi incelediler. Bütün kriterlerine uygun olduğunu belirterek 100 üzerinden 100 verdiler stada. Stattaki 52 bin koltuktan da aynı şekilde mükemmel bir görüşe sahipsiniz. Her noktadan akustik olarak aynı sesi duyabileceksiniz. Aydınlatması, ses düzeni, görüş açıları, her şey çok ince hesaplandı. Mimar Mete Arat dünyada stat yapımında sayılı uzmanlardan. Projeyi çok yakından kontrol ediyor. Alt taşeronlar daha öncekilerle aynı. Hepsi görevini biliyor. Şubat'ta statta ne kadar büyük mesafe alındığını herkes görecek. Zaten bütün hazırlıklar yapılmıştı. Kapağı açınca barajın suyu nasıl birden boşalır; bu da öyle olacak. Şu anda 350 kişi çalışıyor. Bir ay içinde bin 400 kişiyi bulur" diyen Çelebi açılır-kapanır çatı hakkında şu bilgileri verdi:
ÇATI VE OKSİJEN PROBLEMİ
"Sabit çatı, paslanmaz, özel alışım çelikten olacak. bunun yapımında Türkiye'nin, dünyanın en iyi uzman kaynakçılarının çalışması lazım. 30-35 yıl bu kaynakların çatlamaması gerekiyor. Futbol maçları dışında da kapalı alanlarıyla konferans salonu, kongre salonu olarak kullanılabilecek. Bunlar açılır-kapanır çatı olmasa da hizmet verecek. Açılır-kapanır çatının aksamları zaten yapılacak. Tartışma şu: Tribünleri tamamen kapalı statlarda bile zemin oksijen sorunu yaşıyor. Bunun için Avrupa'da statlara vantilatörler konuyor." Bunu etüt ediyoruz. Açılır-kapanır çatıyla stat konser gibi faaliyetlere daha uygun hale gelecek. Ama oksijen, ışık, ısı hatta ses bile çimi etkiliyor. Bunun için İstanbul'a yakın bir yerde 50-100 dönüm yer alıp, İngiltere'den de uzmanlar getirerek çim yetiştirme düşüncemiz var.
YOLLAR ÖNEMLİ
Stada ulaşacak "Aslanlı Yol" için çalışan bir mimar belirlendiğini ve burayı bir sanat yolu haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Çelebi, "
Yeni statle Türkiye iftihar edecek. Avrupa'da ilk beşe girecek stada 52 bin kişi rahat ulaşacak ve rahat dağılacak. 35 bin kişilik metro bağlantısı tamamlanmak üzere. Kağıthane-Cendere-Maslak yolu, Büyükdere Caddesi'nin de trafiğini alacak şekilde ihale aşamasında. Alt üst geçitlerle Hasdal kavşağıyla bağlantılı gelecek. TEM'in altından geçecek, Edirne tarafından gelen seyirciyi de alacak. Otoyolların devamı gibi olduğu için Karayolları yapıyor" derken yeni sezona Ali Sami Yen'de başlayıp sonra TT Arena'ya geçeceklerinin altını çizdi ve inşaata ara verilmesinin stadın sağlamlığıyla ilgili sıkıntı yaratmayacağını vurguladı:
"Temelde 80 ton beton kullanıldı. 20 metre kazıklar üzerine kuruldu. Depreme dayanıklı olsun diye. Unutulmasın ki; deprem olursa bu stat acil servis noktası olarak kullanılacak bir merkez."
BAŞMİMARI BAŞBAKAN
Stadın maketinin üzerinde Spor Müdürümüz Emrah Kayalıoğlu ve yazarımız Levent Tüzemen'e bilgiler veren Işın Çelebi, "Bu projenin başmimarı Sayın Başbakan. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Çok büyük engelleri kaldırdı. Finansal sıkıntı çözüldü. Önemli olan bundan sonra projenin aslına uygun şekilde, kalitede yapılması. Varyap ve Uzunlar projenin öneminini bilincindeler. Büyük bir itibar getireceğini görüyorlar. Alt taşeronlar da öyle. Herkes meseleye büyük bir heyecanla sarılmış durumda" dedi.
"AYHAN'DAN HAZİN FİNİŞ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
"KIZININ MEZARINDAN 200 METRE UZAKTA ÖLDÜ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
"FENER'DEN BÜYÜK BOMBA" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
"CARLOS OCAK İÇİN SÖZ KESTİ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...