Eskiden barkod olarak kullandığımız kodlu sistemler teknolojinin gelişmesi ile karekod olarak karşımıza çıktı. Barkod sistemi, yatay dikdörtgen şeklinde uzun ve kısa çizgiler olarak veri saklamaya yarıyordu. Sadece sayısal verilerin okunmasına olanak veriyordu. Karekod ise sayısal karakterler, harfler ve simgelerin de saklanmasına olanak sağlıyor. Bu yüzden karekod sistemi artık daha çok kullanılmaya başlandı. Özellikle mobil iletişim çağında olduğumuz şu dönemlerde birçok uygulama karekod sistemi ile çalışıyor. Karekod okuyucu nasıl çalışır? Telefondan QR kod nasıl okutulur? İşte ayrıntılı bilgiler…
Karekod, Data Matrix'in Türkçe karşılığı olarak kullanılır. Dikdörtgen şeklinde veya kare şeklinde basılır. 2 boyutlu barkod şeklinde kullanıma sunulur. Karekod Türkiye'de ilk defa Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda adı geçmiştir ve ilaç ambalajlarında uygulanmaya başlanmıştır. Karekod 2 boyutlu ve GS1 uyumlu barkod sistemleridir. Karekod kısaca QR olarak adlandırılır. İçerisinde saklanan verileri dışarıdan görebilmek için karekod okuyucuları gerekir. Karekodları okuyan ve görüntülenmesini sağlayan sisteme karekod okuyucu veya barkod okuyucu denir.
2 boyutlu Data Matrix barkodunu yani karekodu okutabilmek için barkod dünya genelinde standart kabul edilen barkod okuyucular kullanılır. Üretilen karekodlar barkod okuyucu sisteme uyumlu şekilde hazırlanır. Karekod okuyucular elle tutulabilen cihazlar şeklinde üretilmiştir. Basit bir dokunuş hareketi ile karekodun üzerine tutmanız yeterli olacaktır. Karekod okuyucularına online şekilde de ulaşabilirsiniz. Online karekod okuyucu sayesinde telefonunuzdan karekod okutabilirsiniz. Bununla ilgili birçok uygulama ve internet sitesi mevcuttur.
QR kod üretip QR kodu telefondan okutabilirsiniz. Telefondan QR kod nasıl okutulur? Diyorsanız; telefonunuza indirebileceğiniz QR kod okuyucu ile QR kodunu taramak için, uygulamayı açın kodun üzerine doğru hizalayın. QR kod okuyucu otomatik olarak herhangi bir QR kodu tanıyacaktır. QR kodu tararken kodun içerisinde URL varsa linke tıklamanız istenebilir. Ya da metin varsa görüntü direk çıkar.
Yatay dikdörtgen şeklinde uzun ve kısa çizgiler olarak görünen, sayısal karakterleri saklamaya yarayan kod sistemidir. Barkodlar daha çok karşımıza ürün etiketi olarak çıkıyor. Alınan ürünlerin kimlik numarası gibi barkod numaraları bulunmaktadır. Mağazalar gibi yerlerde bu barkodlar okutularak ürün hakkında detaylara ulaşılır.