Bir nefes Tulum
UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne aday gösterilen Tulumcu Bülent Bekar'ın öyküsü bu akşam TRT Türk'te gösterilecek
Karadeniz'in ünlü enstürmanı tulumun ustası olan ve UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne aday gösterilen Bülent Bekar'ın hayatı belgesele konu oldu. Yapımcı-Yönetmen Murat Aksoy'un imzasını taşıyan Tulumcu adlı belgesel, bu akşam saat 23.05'te TRT Türk'te izleyiciyle buluşacak. Çekimleri 2011'in ilk aylarında Rize Çamlıhemşin, Ayder, Zilkale'de yapılan belgesel, Bekar'ın hayatını anlatıyor. Bekar, 16 Ekim 1978'de Çamlıhemşin Kavak Mahallesi'nde doğmuş. Ailesi, çoğu Çamlıhemşinli gibi gurbetçi olduğundan, ilk, orta ve lise öğrenimini Yalova'da tamamladı. Müziğe olan ilgisi ortaokulda flütle başladı. 13 yaşında ustası Ali Çamkerten ile tanıştı. Sonraki iki yılını ustasını izleyip, tulumdaki parmak tekniğini geliştirmek için ayna karşısında sürekli tulum çalarak geçirdi.
YARIŞMADA BİRİNCİ OLDU
16 yaşında, ustasından bir yıl sonra, Vartavor' da (Yayla Şenliklerinde) ilk kez profesyonel olarak 15 gün tulum çaldı ve Karadeniz müzik çevresinin dikkatini çekti. Geniş kitlelerle tanışması 2002 yılında Ayder'de düzenlenen geleneksel Ayder Turizm Festivali'nde yapılan Tulum Çalma Yarışması'nda birinci olmasıyla başladı. Artık Tulum deyince ilk akla gelen isimlerden biri olmuştu. Sonraki yıllarda kendini daha da geliştirerek, Halk Oyunları Usta Öğreticisi ve Tulum İmalatçısı Belgesi aldı. 2006' da Çamlıhemşin'de kendi adını taşıyan Tulum atölyesini açtı. Bu atölyede ürettiği Tulumları İskoçya başta olmak üzere dünyanın 40'ı aşkın ülkesine satarak bir başka başarıya da imza attı. Tulum imalatı el emeğine dayanıyor ve Bülent Bekar bir ayda ancak 3-4 iyi Tulum yapabiliyor. Yalnızca Tulum imalatı ve Tulum çalarak yaşamını sürdürecek geliri elde ediyor.