Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hem çok uygun bütçeli, hem de önceden hazırlanıp saklanması bakımından son derece pratik olan iki tarife yer veriyorum. Birçoğunuz yufka ile hazırlanan bu tarifleri biliyor ve mutfağında yapıyordur ancak bilenler bilmeyenlere anlatana kadar ben anlatayım ve uygun bütçeli yemek alternatifi arayanlar için fikir vereyim istedim.
YUFKALI VE YOĞURTLU LEZZETLER
Silor, sirun, sırım, ziron... İsmine ne dersek diyelim, Anadolu'da hemen hemen her yörenin kendine göre bir yufkalı bir tarifi olduğunu görüyoruz.
Kimisi mayasız hamurdan yufkaları kendisi hazırlıyor, kimisi hazır yufka ile alıp yapıyor.
Ancak mutlaka çıtır çıtır yufkalar, yumuşatılıp sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ gezdirilerek afiyetle yeniyor.
Çıtır yufkaları benim yaptığım gibi ılık süt ile ıslatabileceğiniz gibi, üzerine güzel bir et suyu gezdirebilir, hatta tavuk haşlayıp suyu ile yufkaları ıslatabilir, etlerini de didikleyip üzerinde servis edebilirsiniz.
Haşlanmış tavuk eti ve tavuk suyuyla hazırlanan yufkaların üzerlerine, çekilmiş ceviz içinin çok yakışacağını düşünüyorum.
Şayet altta tarifini verdiğim siron yufkanız elinizin altındaysa, kocaman bir tepsi yalancı mantıyı hazırlamanız sadece beş dakikanızı alacaktır ve marketten sadece yoğurt almanız yeterli olacaktır.
Çocukluğumun mutfak maceralarının unutulmazlarından olan yufkadan kadayıf tarifi ise anneciğime ait. Ben küçükken yufka ile kadayıf yapardı ve mutfakta dururdu, ben de gider gelir aşırırdım.
Bazen kaçırmak için buzluğa atardı fakat ne fayda; ben bu tatlıyı buzlu bile çok severdim. Ne zaman çocukluk damak hafızama dönmek istesem, annemden rica ettiğim tatlılardan biridir yufkalı kadayıf.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KIYMALI SİRON İLE YALANCI MANTI
Siron yufkalarını rulo halinde sararken, aralarına hazırlayacağınız bir kıymalı harcı koyup sarabilirsiniz. Parmak parmak kesip pişirdiğinizde, enfes kıymalı çıtırlar elde edeceksiniz. İster çıtır haldeyken yoğurtlayın, ister üzerine biraz et suyu gezdirin; bu pratik mantı ile gerçek mantının pabucunu dama atacağınız kesin. Benden söylemesi...
HAZIR YUFKADAN SİRON
2 adet yufka
1 çay bardağı süt
1 kase sarımsaklı yoğurt
Üzeri için:
Tereyağı
Pul biber
Yapılışı: Yufkaları rulo şeklinde sarıp iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Cam bir fırın kabına dik şekilde diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Sıcakken sütü üzerine gezdiriyoruz. Sarımsaklı yoğurdu üzerine döküyoruz. Biberli tereyağını da dökerek servis ediyoruz.
Püf noktası
Tereyağının içinde kazein isimli süt proteini olması sebebiyle, tek başına eritirken dikkat etmeliyiz. Ya erir erimez başka bir kaba alıp ısınmaya devam etmemesini sağlamalıyız, ya da içine bir miktar sıvı yağ ilave etmeliyiz.
SİRON YUFKASI
2.5 su bardağı su
2.5 su bardağı süt
Yarım çay bardağından az sıvı yağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı: Bütün malzemeleri
bir araya getirerek
hamur yoğuruyoruz.
Küçük bezeler koparıp
üzerlerini örtüp
yarım saat dinlendiriyoruz.
Unladığımız
tezgahta servis tabağı
boyutunda açıyoruz.
Rulo şeklinde sarıp
önceden ısıtılmış
fırında pişiriyoruz.
Püf noktası
Siron yufkası mayasız bir hamur olduğu için, içindeki su ve sütün mümkün olduğu kadar ılık olması gerekiyor.
YUFKALI KADAYIF
2 adet yufka
350 gr. yaş kadayıf
200 gr. çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı tereyağı
Şerbet için:
3.5 su
bardağı su
3 su bardağı
şeker
2 damla
limon suyu
Yapılışı: Yufkaların üzerini yağlayıp kadayıf ve ceviz serpiyoruz. Rulo şeklinde sarıp dilimliyoruz. Dilimleri dik çevirip bir tepsiye diziyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbeti kaynatıp limon damlatıyoruz ve soğutuyoruz. Şerbet soğuk, tatlı sıcakken birleştirip servis ediyoruz.
Püf noktası
Bu tarif, baklava yufkasıyla da lezzetli oluyor. Ancak baklava yufkası ince olduğundan iki kat yapmanızda fayda var.