Herkese merhaba. Bugün yer fıstığı ile nefis tarifler hazırladım. En sevdiğim ise, yer fıstığı ezmesi. Kavanozlarda satılan yer fıstığı ezmesini evde kendimiz yapabiliriz. Yer fıstığı; B grubu vitaminleri, önemli protein grupları, bol miktarda potasyum, kötü kolestrolü düşürüp iyi kolestrolü yükselten yağ asitleri ve bol miktarda E vitamini içeriyormuş. İçerisine koyduğumuz fındık yağı da bol miktarda E vitamini içeriyor. Bal zaten tam bir şifa kaynağı. Çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
YER FISTIKLI KURABİYE
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp ele yapışmayacak ama sert olmayacak şekilde hamuru hazırlıyoruz. Hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar alıp yuvarlıyoruz. Hazırladığımız kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra iri çekilmiş yer fıstığına batırıp yağılı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 170 derece fırında pişiriyoruz. Size tavsiyem; fırından aldıktan sonra tepside oda sıcaklığına gelmesini beklemek. Yoksa sıcakken kurabiyeler kırılabilir.
MALZEMELER
200 gr. oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya
Yarım su bardağı iri çekilmiş yer fıstığı
Un
ÜZERI IÇIN:
Yumurtanın beyazı
Yarım su bardağı kadar iri çekilmiş yer fıstığı
EV YAPIMI FISTIK EZMESİ
MALZEMELER
200 gr. yer fıstığı
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı fındık yağı
1/2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Yer fıstıklarını rondoda iki-üç dakika çekin. Balı, fındık yağını ve tuzu ekleyin, beş dakika daha çekin. Mutfak robotunuz ısındığında işlemi durdurun. 5-10 dakika bekleyin, tekrar beş dakika daha çekin. Ne kadar çok rondoda karıştırırsanız o kadar çok fıstığın yağı ortaya çıkar ve malzemeler birbirine karışır. Sürülebilir bir kıvam alana kadar bu çekme ve durdurma işlemlerine devam edin.Temiz bir kavanoz ya da kapaklı bir kaseye fıstık ezmenizi dökün. Buzdolabında muhafaza edin.
YER FISTIKLI KEK
MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1-1.5 su bardağı yer fıstığı
YAPILIŞI: Öncelikle şeker ile yumurtaları bir kabın içinde iyice çırpın. Bu kekin püf noktası, çok iyi karıştırmak. Daha sonra sütü ve yağı koyup biraz daha çırpın. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı bir kapta karıştırın, eleyerek kek harcına ekleyin. Mikserle önce düşük, sonra yüksek devirde çırpın. En son rondodan geçirdiğiniz yer fıstıklarını ekleyin ve yine karıştırın. İyice karışan kek karışımı, koyu kıvamlı bir karışım olacak. Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün ve kalıbı masaya vurarak hem eşit yayılmasını, hem de kabarcık kalmamasını sağlayın. 160 derecede ısınmış fırında içi pişene kadar 30- 35 dakika pişirin. Pişen keki fırından alın ve biraz soğuduktan sonra kalıptan ters çevirerek çıkartın.