Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, sağlık açısından inanılmaz faydaları olan, tezgahlarda pembe pembe bizlere gülümseyen turpu işliyoruz. Özellikle yemeklerimde sık sık kullandığım bebek turplar, hem görüntüsü hem de yemeklerin ve salataların besleyici etkisini artırmaya yönelik şifalı yönüyle mutfağımda her zaman yer alır. Turp, son derece serttir ve rendeleyerek ya da incecik doğranarak tüketilebilir. Çiğ olarak tüketilmesi her zaman daha sağlıklıdır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Hepinize şimdiden afiyet olsun.
YOĞURTLU TURP MEZESİ
MALZEMELER
2 adet orta boy turp
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
Tuz
Sıvı yağ
Pul biber
1 avuç ceviz
YAPILIŞI: Turpları rendeleyip tuz, sıvı yağ, rendelenmiş sarımsak, dövülmüş ceviz, mayonez ve yoğurtla karıştırıyoruz. Karışımı servis tabağına alıp üzerini pul biberle süslüyoruz.
VİŞNE SOSLU TURP SALATASI
MALZEMELER
4 adet havuç
2 adet turp
1 kase dondurulmuş vişne
Zeytinyağı
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Sumak
YAPILIŞI: Havuçların ve turpların kabuklarını soyup rendenin kalın tarafıyla rendeliyoruz. Karıştırma kabına rendelenmiş sebzeleri koyuyoruz. Üzerine tuz serpip iyice ezdiğimiz vişnenin suyunu döküyoruz. Zeytinyağı da gezdirerek karıştırıyoruz.
SALAMURA TURP
MALZEMELER
2 kg. kırmızı turp
Bir çay bardağı kadar sirke
Bir yemek kaşığı tuz
Bir yemek kaşığı toz şeker
5 diş sarımsak
Su
YAPILIŞI: Öncelikle kırmızı turpu çok iyi yıkıyoruz ve dilim dilim doğruyoruz. Doğranmış turpu bir tencereye koyuyoruz. Turpların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Tuzu, sirkeyi, sarımsakları ve toz şekeri de koyuyoruz, tuz ve şekerin erimesini sağlamak için karıştırıyoruz. Tencereyi ocağa koyuyoruz. Turplar pişince ocağın altını kapatıyoruz. Suyuyla birlikte bir cam kavanozun içine koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz.