Çin mutfağı, son yıllarda ülkemizde epey ilgi gören mutfaklardan birisi. Bol sebzeli ve bol soyalı yiyeceklerden oluşan bu mutfak, Çin'de damak tadımıza hitap etmeyecek tarzda sunuluyor ama Türkiye'deki birçok örneğinde damak tadımıza uygun şekilde hazırlanmasından ötürü son derece lezzetli bir alternatif oluşturuyor bizlere. Türkiye'deki Çin restoranlarında Çin yemeği yiyip ardından 'Ben Çin yemeğini çok seviyorum' diyerek Çin'e giden annem, orada ne yiyeceğini bilememiş. Demek ki Çin yemeği buralara kadar gelen yolculuğunda lezzetine lezzet katmış. Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz.
ETLİ ÇİN ERİŞTESİ
MALZEMELER
1 paket Çin eriştesi
250 gr. jülyen doğranmış dana eti
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı biber
2 adet soğan
2 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı soya sosu
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı bal
YAPILIŞI: Öncelikle Çin eriştelerini tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı ilave edilmiş kaynar suya atıyoruz. Diri kalacak şekilde üzerinde yazan dakikadan üç dakika önce sudan alıyoruz ve bekletiyoruz. Bir vok tavası alıyoruz; sırasıyla jülyen doğranmış havuç, kabak ve biberleri soteliyoruz. Ayrı bir teflon tavada jülyen doğranmış dana etlerini soteliyoruz ve sebzeleri içerisine ilave ediyoruz. Diğer bütün malzemeleri ekleyip bir sos hazırlıyoruz ve haşladığımız erişteleri ilave ediyoruz.
ÇİN BÖREĞİ
MALZEMELER
3 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta beyazı
Süt
Galeta unu
İÇİ İÇİN:
1 adet kuru soğan
1 adet havuç rendesi
2 adet pırasa
2 adet lahana yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Tereyağı ile rendelenmiş soğanı kavuruyoruz. Rendelenmiş havuç, ince kesilmiş pırasa ve lahana ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. Sıvı yağ ile yumurta beyazlarını çırpıyoruz, yufkaların arasına sürüyoruz. Üç yufka üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. Aralarına yumurta ve yağ ile hazırladığımız karışımı sürüyoruz, sekize bölüyoruz. İçine sebzeli harcı koyup sarıyoruz. Börekleri sütün içinde beklettikten sonra galeta ununa bulayıp 200 derecede pişiriyoruz.
ÇİN USULÜ KIZARMIŞ ARMUT
MALZEMELER
2 adet armut
BULAMAÇ İÇİN:
80 gr. un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Tuz
Su
Bal
YAPILIŞI: Armutların kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. Bulamaç malzemelerini bir araya getirip kek hamuru kıvamına getiriyoruz. Doğradığımız armutları bu bulamaca bulayıp bir tavada kızdırdığımız ayçiçek yağında arkalı önlü olacak şekilde kızartıyoruz. Servis ederken üzerine bal gezdiriyoruz.