Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sağlık dostu yemekler var. Hayatını mutfağa adamış biri olarak hafif tombiş biriydim ancak artık bu gidişata 'dur' demek istiyordum. Aslında bu kadar yemekle iç içe olunca hafif toplu olmam kaçınılmazdı. Sabah-akşam üretimin tam içindeyim, yemek yaptığım zamanların dışında da yemek kitapları okuyor, yemek dergilerine bakıyorum. Hiçbir şey bulamazsam yabancı blog'lardan tarifler çeviriyorum. Zayıflama programımda zaman zaman greçka yani kara buğday ile beslendiğim öğünlerim oldu. Bazen kara buğday unu ile ekmek yaptım, kızartıp kahvaltımda yedim. Bazen de kara buğdayı salata olarak tükettim. Hepimizin hayatına son senelerde giren kara buğday; diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılması önerilen besinlerden biri. Hafif aromalı, pek baskın olmayan, bulgura benzeyen bir tadı var. Bugün kara buğdaylı reçetelerimi sizlerle paylaşıyorum... Bugünlük bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KARA BUĞDAY KÖFTESİ
MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış kara buğday
1 adet yumurta
1 su bardağı kara buğday ekmeği içi (toz haline getirilmiş)
Yarım su bardağı rendelenip pişirilmiş havuç
Tuz
Karabiber
PİŞİRMEK İÇİN:
1 adet çırpılmış yumurta
1 kase kara buğday unu
1 kase ekmek kırıntısı
Galeta unu
YAPILIŞI:
Bütün köfte malzemesini yoğuruyoruz. Köfte şeklini veriyoruz; önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, ardından ekmek kırıntısına buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
KARA BUĞDAY UNU İLE EKMEK
MALZEMELER
2 su bardağı glutensiz karabuğday unu
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat veya yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI:
Bir kaba unu, mısır ununu, tuzu ve kabartma tozunu koyup karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağını ve azar azar suyu ilave edip yoğuruyoruz. Yağladığımız kaba döküyoruz ya da çok az un ilavesiyle ekmek şeklini veriyoruz. Sonra üzerine elimizle su sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir saat pişiriyoruz. Ekmeğimizi bir süre dinlendirip servis yapıyoruz.
KARA BUĞDAYI TANIYALIM
Dünyadaki en büyük kara buğday üreticisi Çin'dir.
168 gr. pişmiş kara buğday; tam 155 kaloridir.
Kara buğdayın diğer ismi greçkadır.
ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN İDEAL
Kara buğday, vejetaryenler ve veganlar için çok önemli bir bitkisel protein kaynağıdır.
Gluten içermediğinden çölyak hastaları için idealdir.
Bulgurla yapılan birçok yemek, kara buğday ile de yapılabilir.
Bu sağlıklı besinle ilgili diyetisyenim de şu bilgileri verdi: "Vücütta üretilmeyen dokuz önemli amino asit vardır, bunları mutlaka ek besinlerle almamız gerekir. Bu yüzden kara buğdayı tek başına yemek yerine süt, yoğurt ve et ile tüketmek en doğrusudur. Zayıflama programlarında kara buğdayı, probiyotik yoğurt ile beraber içine kuru nane ve salatalık ekleyerek veriyorum."