Mücver, günümüzde her ne kadar kabak ile yapılan bir yemek olarak bilinse de Osmanlı mutfağında yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır. O dönemlerde kayıtlara 'mücmer' olarak geçse de, şimdilerde mücver olarak bilinmektedir. Günümüzde kabakla yapılan mücverin tarifi herkes tarafından bilinse de Osmanlı döneminde kabak kullanılarak yapılmış bir tarife rastlanmamaktadır. Ben de bugün sizler için, içinde kabak olmayan mücver tarifleri hazırladım. Bakalım beğenecek misiniz...
PIRASA MÜCVERİ
MALZEMELER
2 adet pırasa
1 tutam maydanoz
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı pul biber
1 su bardağı un Kızartmak için:
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Pırasayı ve maydanozu ince ince doğruyoruz. Diğer malzemeleri sırasıyla ekleyip karıştırıyoruz. Bir tavaya sıvı yağ koyuyoruz. Yağ iyice ısınınca harçtan birer kaşık alarak yağa atıyoruz. Kaşıkla üzerini yassılaştırıyoruz, çevirerek her iki tarafını da kızartıyoruz.
BAL KABAKLI MÜCVER
MALZEMELER
3 dilim bal kabağı
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
2.5 su bardağı un
2 adet yumurta
Mısırözü yağı
YAPILIŞI: Bal kabağını soyuyoruz, irice rendeleyip büyük bir kaba alıyoruz. Kıyılmış dereotu, maydanoz ve yumurtaları ilave ediyoruz. Unu da ilave edip yoğuruyoruz. Elimizle istediğimiz şekli veriyoruz. Kızdırılmış yağda iki tarafını da kızartıyoruz.
HAVUÇ MÜCVERİ
MALZEMELER
4-5 adet orta boy havuç
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Kırmızı toz biber
Tuz
Karabiber
Sıvı yağı
YAPILIŞI: Havuçları rendeliyoruz. Üzerine yumurtayı kırıyoruz, ardından un, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız havuçlu karışımdan birer yemek kaşığı alıp kızdırdığımız yağın içine atıyoruz. Üzerlerine kaşığın arkasıyla hafifçe bastırıyoruz. İki tarafını da kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine alıp fazla yağın süzülmesini sağlıyoruz.