Malum aşure ayı içindeyiz. Her evde aşure pişiyor. Siz de benim gibi aşure tadını yılın her ayında arayanlardansanız, sizin için sıra dışı aşure lezzetleri hazırladım. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
AŞURE KEK
MALZEMELER

8-10 tane kuru siyah erik

10 tane kuru kayısı

5 tane kuru incir

8-10 tane kuru hurma

2 yemek kaşığı kuru üzüm

3 tane yumurta

125 gr. eritilmiş tereyağı

Yarım su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı mısır unu

Yarım su bardağı fındık

Yarımşar su bardağı ceviz ve badem

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yarım su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı pudra şekeri

2.5 su bardağı un

1 çay kaşığı vanilya

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı zencefil

3 çay kaşığı kabartma tozu
AŞURE KURABİYE
MALZEMELER
HAMURU IÇIN:

125 gr. margarin

125 gr. tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

2 adet yumurta (sarısı içine, akı üzerine)

1 çay bardağı şeker

1.5 paket kabartma tozu

Yumuşak bir hamur kıvamında olacak kadar un
İÇi iÇiN:

100 gr. kayısı

100 gr. kuru incir

100 gr. kuru üzüm

3 adet elma

1 su bardağı şeker

1 tatlı kaşığı tarçın
ÜZERi iÇiN:

Yumurta akı

1 su bardağına yakın kavrulmuş fındık

1 su bardağı pekmez
YAPILIŞI: Kuru meyveleri ıslatıp ardından doğruyoruz. Diğer tarafta elmaları rendeliyoruz. Kuru meyveleri elmalarla karıştırıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince şekeri ve tarçını ilave edip beş dakikada bu şekilde karıştırdıktan sonra altını kapatıyoruz. Un ve kabartma tozu hariç, hamur için verilen malzemeleri karıştırıyoruz. Sonra unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Ceviz büyüklüğünde hamur alarak yuvarlak açıyoruz ve içine hazırladığımız malzemeden bir tatlı kaşığı koyup kapatıyoruz. Üzerine fırçayla yumurta akı sürdükten sonra fındık parçalarını üzerine koyuyoruz. 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine pekmez gezdiriyoruz.