Bahar aylarının vazgeçilmezi çilek tezgahlarda yerini almışken, 'Çilekli lezzetlerin tam zamanı' dedim ve kolları sıvadım. Çilek, alerjim olmasına rağmen en sevdiğim meyvelerden biridir; gördüğüm zaman almadan duramıyorum. En sevdiğim reçel de çilek reçelidir.
BUZLUKTA SAKLAYABİLİRSİNİZ
Hal böyle olunca; güzel kokulu tarla çileklerini bulmak için gitmediğim pazar, sormadığım market kalmıyor. Artık hormonlu çileklerin modası geçmedi mi? Kocaman, iri iri, çileklikten çıkmış, kokusuz, lezzetsiz çilekleri bize daha ne kadar yutturmaya devam edecekler? Bugün sizin için çilekli limonata, çilekli cheesecake ve çilekli salata yaptım. Aslında çilekleri rondodan geçirerek püre haline getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine koyup saklarsanız, istediğinizde limonata veya tatlılara sos olarak kullanabilirsiniz. Çilek; efsanevi lezzeti, dokusu ve kokusuyla gönüllerimizde taht kuran en nadide meyvelerden biri olduğuna göre ne duruyoruz... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilir ve aklınızdakileri sorabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
ÇİLEKLİ CHEESECAKE
3 paket yulaflı bisküvi
100 gr. tereyağı
3 adet yumurta
400 gr. labne peyniri
2/3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
SOSU İÇİN:
500 gr. çilek
Çeyrek su bardağı şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım çay bardağı su
YAPILIŞI:
Bisküvileri rondoda çekiyoruz, tereyağıyla karıştırıp kalıbın altına bastırıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 10 dakika pişiriyoruz. Cheesecake malzemesi için; yumurtaları şekerle çırpıp diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Ardından bisküvilerin üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişiriyoruz. Sos malzemesini rondoda çekip pişiriyoruz. Soğuyan cheesecakein üzerine döküyoruz.
PÜF NOKTASI
Cheesecake yaparken, tepsiye su dökerseniz, cheesecakeiniz pamuk gibi bembeyaz pişer.
KEÇİ PEYNİRLİ ÇİLEKLİ SALATA
1 kase çilek
250 gr. roka
Bir parça rokfor ya da keçi peyniri kreması
SOSU İÇİN:
1 adet portakalın suyu
Zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI:
Çilekleri ikiye ya da dörde bölün. Rokayı iri iri doğrayın. Tüm malzemeyi salata kasesinde birleştirin. Portakal suyu, zeytinyağı ve nar ekşisini küçük bir kasede karıştırıp salatanın üzerine dökün.
ÇİLEKLİ LİMONATA
14 adet limon
4 adet portakal
1 demet taze nane
3 su bardağı toz şeker
500 gr. çilek
YAPILIŞI::
Limon ve portakalı soyup küp küp doğruyoruz, kabuklarını da rendeliyoruz. Üzerine rondodan çekilmiş çilekleri ve doğranmış taze naneyi ekliyoruz. Üzerine şeker ilave edip bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün soğuk su ilave ederek servis yapıyoruz.
PÜF NOKTASI
Çilekli limonataları küçük pet şişelere doldurarak buzlukta konsantre halde saklayabilirsiniz.