İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Ege'nin şirin mi şirin ilçesi Seferihisar'a gidiyoruz...
Seferihisar denilince aklımıza hemen, üzerine yumurta kırılarak yapılan meşhur katmer geliyor.
Seferihisar mutfağı çok sağlıklıdır.
Minik minik kırmızı lekeleri olan kınalı bamyasının tadına doyum olmaz.
Mübadil mutfağının etkilerini gördüğümüz Seferihisar yemek kültüründe; oğlak dolması, patlıcan sarması, Urla güveci gibi geleneksel yemeklerin yanı sıra; balık buğulama ve kalamar tava gibi tamamen yöreye has ve başka hiçbir yerde aynı lezzeti bulamayacağınız balık yemekleri de var. Balıklıova bölgesine has un kurabiyesi ile damat helvası ise bu mutfağın en meşhur tatlıları.
Bu mutfağın en özel lezzetlerinden biri de kekik turşusudur. Kekik, hoş kokusu ile salata ve yiyeceklerimizi süsler ve bazı çorbaların üzerine de serpilerek onlara lezzetli bir tat katar. Kekiği salamura yapıp saklamak da çok eski bir gelenektir. Eski Yunan medeniyetleri ise, banyolarında ve tapınaklarında tütsü olarak kekiği kullanmışlardır.
Avrupa'da Romalılar ise geceleri yastıklarının içerisine kekik koyup uyduklarında kabuslardan korunduklarına inanırlarmış. Bugün size kekik turşusunun tarifini vereceğim, enginar dolması ve çalkamanın yapılışını da anlatacağım...
ÇALKAMA
YAPILIŞI: Ispanak ve ısırganın yaprak kısımlarını temizleyip yıkıyoruz. Taze soğanın yeşil kısmını, ıspanak ve ısırgan yapraklarını ince ince kıyıyoruz. Kuru soğanı minik minik doğruyoruz. Üzerlerine zeytinyağı ve tuz ekleyerek tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Tepsiyi zeytinyağıyla yağlıyoruz. Otlu karışımı yayıyoruz. Bir kap içerisine un, su ve tuz ekleyip iyice çırpıyoruz. Bu bulamacı otların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
1 demet ısırgan otu
1 demet ıspanak
4 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1 su bardağı beyaz peynir
2 su bardağı su
Tuz
KEKİK TURŞUSU
YAPILIŞI: Kekiklerin saplarını seçerek bol suda yıkıyoruz. Baharatlarını ekleyerek karıştırıyoruz. Cam kavanozlara dolduruyoruz. Üzerini geçecek şekilde zeytinyağı ekliyoruz. Güneş görecek bir yerde bir hafta bekletiyoruz. Buzdolabında muhafaza ediyoruz
MALZEMELER
1 kg. taze kekik
3 yemek kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı tuz
3 yemek kaşığı pul biber
Zeytinyağı
ENGİNAR DOLMASI
MALZEMELER
3 adet enginar (Kişi sayısına göre ayarlanabilir.)
1.5 bardak pirinç
Yarım demet nane
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
1 adet soğan
1 adet limon
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
YAPILIŞI: İçi için; pirinçleri yıkayıp suyunu süzüyoruz. Soğanı, taze soğanı, maydanozu ve naneyi ince ince doğrayıp pirinçle karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağını, karabiberi, tuzu ve yarım limonun suyunu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bir kaseye su koyup içine yarım limonu sıkıyoruz. Enginarların önce saplarını kesip altta kalan sert yapraklarını temizliyoruz. Üst kısmını dümdüz olacak şekilde kesiyoruz. Daha sonra elimizle açarak biraz gevşetiyoruz ve bir tatlı kaşığı yardımıyla tüylü kısımlarını temizliyoruz. Temizlediğimiz kısımlara hemen limon sürüp limonlu suya koyuyoruz. Enginarların ilk önce orta kısmını pirinçli harçla dolduruyoruz. Sonra tek tek yaprakların aralarına pirinçli harcı dolduruyoruz. Enginarların yarısına kadar sıcak su ilave ediyoruz. Sıcak suyu azaldıkça azar azar pişene kadar su ilave ediyoruz.