Herkese merhabalar... Ekonomik bütçelerle nefis sofralar hazırlamayı hangimiz istemeyiz? Bugün sizler için 19.90 liraya dört kişilik havalı bir akşam mönüsü hazırladım. Mönümüzde, davet sofralarımda sıklıkla yaptığım, Türk damak tadına uygunluğu ile bilinen patlıcan beğendi çorbası var. Ardından hardal soslu karışık yeşillikli bir salata. Ana yemek olarak ise kimsenin hayır diyemeyeceği domates soslu bulgurlu yaprak sarma var.
Market ve pazar fiyatları, marketin büyüklüğü ve pazarın hangi şehirde olduğuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor olsa da temelde uygun fiyatlı mönülerin hazırlanmasının en mühim kaidelerinden biri, kullanılacak gıda maddelerinin mevsiminde olup olmamasına dikkat etmekten geçiyor. Hem de mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler çok daha sağlıklı oluyor. 'Beğendi çorbası olur mu?' demeyin; hünkar beğendiyi çok seven damaklarımız, eminim bu çorbaya bayılacaktır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
BEĞENDİ ÇORBASI
1 adet konserve közlenmiş patlıcan veya 2 adet közlenmiş bostan patlıcan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Tereyağı eritilir, un kavrulur, közlenmiş patlıcanlar eklenip kavrulmaya devam edilir. Ardından yavaş yavaş süt eklenir ve yedirilir. Beğendi, et suyu ile açılır ve baharatlar eklenir. Kıvamına göre kaynar su eklenip servis edilir.
HARDAL SOSLU YEŞİL SALATA
1 demet taze nane
1 demet roka
1 demet reyhan
6 adet çeri domates
5-6 dilim kaşar peyniri
1 avuç nar
1 kase dolu haşlanmış buğday
Sosu için:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı hardal
1 adet limonun suyu
1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı: Salata malzemelerini minik minik doğrayarak kasemize yerleştiriyoruz. Sos malzemesini ayrı bir kasede çırpıp salatanın üzerine döküyoruz.
Not: Mutfağınızda hali hazırda ceviz var ise, ilave etmenizi tavsiye ederim; nefis oluyor.
DOMATES SOSLU BULGURLU YAPRAK SARMA
40 adet taze asma yaprağı
1 adet kuru soğan
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Toz şeker, tuz, karabiber
Sosu için:
3 adet Çanakkale domatesi
5 diş sarımsak
1 tatlı taşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Soğanı minik minik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Ardından bulguru ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Bir su bardağı sıcak su, toz şeker, tuz ve karabiber ekleyin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz ve taze naneyi ekleyin. Asma yapraklarını sıcak suda beş dakika bekletin. Ardından soğuk su ile iki-üç su yıkayın. Yaprakların içine harçtan koyun ve sarın.
Sos için: Domatesleri ve sarımsağı rendeleyin. Zeytinyağında salça ile birlikte kavurun. Yaprak sarmaları tencereye almadan önce, en altına maydanoz ve nane saplarını dizin. Üzerine gelişigüzel sarmaları atın ve en üste domates sosu dökün. En üstü ise asma yaprakları ile örtün ve açılmasını önlemek amacı ile büyük bir tabak ile kapatın. Ocakta en kısık ateşte öncelikle hiç su ilave yapmadan pişirmeye başlayın. Kaynadıktan sonra yarım çay bardağı kadar kaynar su ekleyin.
Not: Kaynar suyu sonradan eklememizin önemli bir sebebi var; böylelikle sarmaların içine su girmesini ve şişmesini engellemiş oluruz ve formları bozulmaz.